pátek 5. ledna 2018

4x Bésame Cosmetics: dvě rtěnky, tvářenka a tuhá řasenka (recenze)

Nový rok jsem tady na blogu chtěla zahájit něčím zajímavým a neokoukaným, snad se mi to tímhle článkem podaří. :) Bésame Cosmetics je kalifornská značka, jež vyrábí retro kosmetické produkty. Její zakladatelka a majitelka Gabriela Hernandez spojila svou zálibu v historii a v kosmetice do jednoho; inspiruje se skutečnými historickými výrobky, které hledá ve starožitnictvích a podobných místech a tvoří repliky odstínů i obalů dekorativky převážně z první poloviny dvacátého století. A uznejte samy, nevypadají jako opravdové poklady, které by si každá z milovnic líčení nejraději vystavila někde ve vitrínce?

Už jsem zde psala o své nákupní zkušenosti a zdokumentovala vám rozbalování své první objednávky. Nyní už mám konečně ozkoušené všechny čtyři produkty, co jsem si napoprvé pořídila, a mohu je zrecenzovat. Jen s ohledem na rozbalovací článek upozorňuji, že jsem se při tomto prvním nákupu platbě celníkům vyhnula asi jen nějakou šťastnou náhodou, další dvě objednávky už mi odchytili, takže nad jistou sumu to bez výpalného nepůjde. Musíte si vypočítat samy, co vás vyjde levněji, jestli vícero poštovných za víc balíčků, pokud chcete nakoupit za nadlimitní cenu, nebo nakoupit nad 50 dolarů s poštovným zdarma, ale platbou DPH a poplatku poště.


Někdy jsem fakt hrozná a syslím si od kosmetiky i její obaly. Nejinak tomu bude v případě Bésame, ty krabičky je mi prostě líto vyhodit:




Tvářenka 1915 - Rose Delicate Blush





Chtěla jsem od značky vyzkoušet produkt z každé základní kategorie, co nabízí, tedy na tvář, oči a rty. V první kategorii jsem si mohla vybrat tvářenky, pudry nebo tuhý make-up, rozhodla jsem se pro nejrůžovější pudrovou tvářenku z jejich nabídky (mají čtyři odstíny pudrových a dvě barvy krémové tvářenky). Odstín Rose je replikou skutečné tvářenky z roku 1915. Schovává se ve šroubovacím kompaktu v secesním designu, který vypadá kovově, je však z plastu. Stojí 25 dolarů.






Odstínem je to taková studená růžová. Je opravdu velmi jemně mletá i slisovaná, takže stačí lehký dotek jemného štětce a už to je na reliéfu trochu poznat. Hezky se roztírá a na tvářích vydrží od rána do večera.






Tuhá řasenka 1920 - Black Cake Mascara



Návod na tři možné způsoby použití: jako řasenka, na obočí, jako oční linka.


U očí byl výběr snadný - nic jiného než řasenky značka v sortimentu nemá. A to bych nebyla já, kdybych nevyzkoušela ten nejexotičtější a nejbizarnější produkt z nabídky - "koláčovou řasenku". To je doslovný překlad, já jí říkám tuhá řasenka. :) V malé skutečně plechové (ne plastové) krabičce se skrývá malý "koláček" tuhé maskary, kterou aktivujete vodou. Taky je k ní přiložený tradiční kartáčkový aplikátor, tím se ve dvacátých letech minulého století řasenka skutečně nanášela. Maskaru je však možné používat i na obočí či jako oční linky. Já počítala s tím, že jako řasenka se mi spíš neosvědčí, a pořizovala jsem si ji s tím, že si kupuji velkou zásobu očních linek. :D Takže jsem zvolila černou variantu (ještě je v nabídce hnědá), čímž jsem zároveň diskvalifikovala použití na obočí, černé obočí vážně nevedu. :) I řasenka stojí 25 dolarů.





Vypadá trochu jako mýdlo s aktivním uhlím:


Tradiční kartáčkový aplikátor:



Naneseno jako linka (foceno před uschnutím):


Samozřejmě jsem ten divný kartáček vyzkoušela. Je zvláštní nanášet řasenku něčím takovým, nebyl ale až tak nepoužitelný, jak jsem očekávala. Řasy mi samo sebou neoddělil, zato je ale řasenka byla schopná zvýraznit a kartáček obalit a natočit. Po zaschnutí zůstaly moje řasy natočené, za což má řasenka fakt plus, s většinou řasenek mi postupně zase klesnou, protože je mám silné, ale docela rovné. Taky jsem zkoušela klasické kartáčky ze starých řasenek, které jsem si oprala, ale u nich jsem měla problém, že maskary nabíraly až moc a pak se mi při rozčesávání dostala na víčka, která jsem měla celá opatlaná. Kartáček v tomhle směru udělal škody nejmíň. Přitom mě překvapilo, že ačkoli se řasenka aktivuje vodou, tak se mi přes den slzami nerozmočila. Níž můžete vidět tenkou vrstvu nanesenou kartáčkem:



Nakonec jsem se však stejně uchýlila jen k tomu použití, které jsem při koupi plánovala: na oční linky. Stačí jedna dvě kapky vody, štěteček od nějakých tekutých linek a můžete si hrát. Pokud se ta maskara nezkazí, tak mi vydrží asi několik let, stačí jí totiž jen opravdu málo. Líbí se mi, že si vlhkost, a tím i hustotu tekutiny koriguji sama, spousta tekutých linek je po chvíli používání na můj vkus hustá až moc. Jako linka se mi nanáší dobře, vydrží na oku celý den, jen jí možná trošku dýl trvá, než zaschne. To řeším prostě tím, že chvíli počkám, obvykle nanáším po linkách řasenku, v tomhle případě si místo ní dám korektor a namaluju tváře.




Rtěnky 1946 - Red Velvet a 1969 - Dusty Rose







Značka je ale nejznámější díky svým krásným tradičním rtěnkám v nádherném zlatočerveném obalu. Ty mají zvláštní tvar, jsou z dvou stran zkosené a mají díky tomu dva růžky. Ty mají sloužit k vykreslení kontur rtů, velká plocha pak k vyplnění tohoto obrysu. Je to další retro prvek, dříve prý rtěnky opravdu měly takovýto tvar. Na papíře to vypadá hezky, ty rožky se ale stejně postupně opotřebují a rtěnky jsou natolik pigmentované, že se s nimi snadno přetáhne. Proto na linie rtů používám štěteček, kterým nakreslím obrys, a ten pak plochou rtěnky vyplním. 



Rtěnky jsou úžasně pigmentované a krásně hydratují. Doslova rty obalí silnou vrstvou barvy a hydratace a voní jako vanilkový cukr. Jsou to vážně nejpohodlnější tradiční rtěnky s nejlepší výdrží, co jsem dosud vyzkoušela. Nejsou matné, finiš je spíš saténový, přesto na rtech barva vydrží i přes pití a jídlo. Tedy abyste mě nepochopily špatně, barva se ze rtů samozřejmě obtiskává, spousta jí tam ale nadále zůstane. S tím červeným odstínem jsem snědla celý oběd (polévku, masový špíz a omaštěné brambory) a stejně mi na rtech zůstalo tolik barvy, že jsem je nemusela vůbec opravovat. To se mi s žádnou jinou rtěnkou ještě nikdy nestalo! Rtěnky stály po 22 dolarech za kus.




1946 - Red Velvet



Z toho nemála červených, co Bésame nabízí, byla pro mě Red Velvet jasná volba. Nosila ji totiž moje oblíbenkyně Hayley Atwell při natáčení mého oblíbeného seriálu Agent Carter. Jde o tradiční nadčasovou červenou s lehce modrým podtónem.


1969 - Dusty Rose


Dusty Rose jsem si koupila prostě proto, že mám ráda neutrální až studené růžovky. Myslím, že k tomu není nutné nic dodávat. :)


Jak asi tušíte, z nákupu jsem nadšená. Kvalitu produktů dokládá i to, že tato malá značka upoutala pozornost megakorporace Disney. Ti nechali Bésame vytvořit oficiální Disney kolekci k 80. výročí animované pohádky o Sněhurce. Ale o té zase někdy příště...

Co na značku říkáte? Zaujala Vás? A jakou barvu rtěnky byste si vybraly Vy?

11 komentářů:

  1. O této značce jsem snad ještě neslyšela. Líbí se mi druhý odstín rtěnky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty obaly jsou naprosto nádherné! Nejvíc mě zaujaly rtěnky, na tu řasenku bych neměla nervy (ani jako linku) a tvářenku bych potřebovala jiný odstín ... Každopádně boží nápad, ale na stránky se raději dívat nebudu (kdo by pak platil to clo) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odstíny tvářenek jsou ještě světlejší růžové a taková broskvová, ale ta mi přijde moc do žluta/oranžova.
      Když si koupíš jednu rtěnku, clo platit nebudeš. ;)

      Vymazat
  3. Ty bláho! Ty obaly jsou nádherné, a ty rtěnky jsou boží! Ovšem nejvíce se mi líbí asi tvářenka, to je fakt hezký sběratelský kousek ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, díky z tuhle recenzi! Jsem ráda, že Besame si z Česka zamiloval i někdo jiný než já :) Když jsem zjistila, že začali posílat worldwide, skákala jsem nadšením! Poněkud jsem se obávala celního řízení (mám s poštou a vymáháním balíků od ní své zkušenosti), ale povzbuzena tvým úspěchem jsem si nakonec nakoupila (za 90 dolarů, ehm :D ).

    Podle toho, jak píšeš o poštovném zdarma, bych řekla, že sis asi taky nechala balíčky poslat tou nejlevnější doručovací službou (u které je právě nad 50 dolarů free shipping). Mohla bych se tě zeptat, jak to probíhalo poté, co balíček dorazil do ČR? Před týdnem se mi ve sledování zásilky začalo zobrazovat "Package arrived at international carrier, CZ" a od té doby se žádná aktualizace neobjevila a nic nepřišlo :/ Začínám být docela nervózní. Jak dlouho to trvalo tobě, než se začalo něco dít? A kdo ti balíček v ČR doručoval, Česká pošta, nebo UPS? Nevím moc, z koho bych se měla snažit balíček vyrazit :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nakonec se ukázalo, že jsem asi měla napoprvé štěstí, druhou objednávku už mi stopli celníci. :( Takže pravděpodobně bude tvoje objednávka u celníků v Praze. Doručuje to Česká pošta, ta by tě měla sama kontaktovat s dotazem, zda chceš, aby tě zastupovali v celním řízení. S trackingem bych si asi moc hlavu nelámala, mně se doteď neaktualizovalo, že došlo k doručení... :/

      Vymazat
    2. Moc děkuju za odpověď! Což o to, já jsem tím "úspěchem", který mě povzbudil, nemínila ani tak to, že ti první zásilka prošla bez celnice, ale spíš to, že ti balíčky chodí a nemáš k tomu žádné hororové historky :D To, že zaplatím čtyři stovky DPH (a něco poště), mě nezabije, spíš mi jde o to, abych z nich vůbec ten balíček vyrazila :( Zkusím ještě pár dní počkat, třeba se pošta vzpamatuje.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Tak balíček opravdu byl na celnici! Akorát České poště trvalo týden, než mi doručila obálku s dokumenty, abych si ho mohla přijet proclít. Každopádně sledování na stránkách Bésame zřejmě na území ČR už nefunguje, protože stejně jako autorce se mi neaktualizovalo na "doručeno" (stále tam mám, že balíček přijel do ČR).

      Ač na rty jsem rtěnky ještě nezkoušela, jsem z balíčku všeobecně nadšená. Obaly jsou nádherné, věci vypadají už na první pohled kvalitně a v neposlední řadě rtěnky krásně voní (neobvyklá to věc). Určitě to nebyl můj poslední nákup a přimlouvám se za více recenzí na Bésame! :)

      Vymazat
    5. Mám materiál minimálně na další dvě recenze. :)))
      Ze zahraničí objednávám už několik let a hororové historky zatím nemám. Teď v lednu se mi ztratil první balíček, objednávky Sunny's Body Products, ale Sunny byla tak hodná, že mi poslala další. :)

      Vymazat