neděle 27. dubna 2014

Můj nový kamarád + spring pic spam

Tohle je takový napůl technický update a napůl (po)velikonoční random článek. :)

Konečně jsem si pořídila vlastní foťák! 

Abyste tomu rozuměli, doteď jsem všechno fotila rodinným Olympusem, který měl aspoň 10 let a 3 megapixely. Posledních pět let jsem tátovi pořád říkala, jestli nechce koupit nový, dostalo se mi pokaždé akorát tak nabručené odpovědi „na co, tenhle nám stačí, našetři si a kup si“. No a já si pořád říkala, že se bez něj obejdu taky.

Jenže pak jsem začala psát tento blog a foťák jsem potřebovala pořád častěji, což našim přišlo divné (o mém blogu neví). Vždycky byly blbé řeči, kde je zase foťák a tak dále. V poslední době to bylo čím dál horší a najednou jsme v práci dostali nějaké odměny, takže bylo jasné, co si za ně pořídím. Svůj foťák.

Ve foťácích se ale nevyznám a nechtělo se mi trávit moc času pročítáním recenzí, takže jsem to pořád odkládala. 

Mými jedinými požadavky bylo, aby měl solidní zoom i makro focení a aby nebyl moc drahý. Zrcadlovku jsem si nepřála – bylo by to jednak zbytečné plýtvání penězi, protože profi fotografka ze mě nikdy nebude, zdlouhavě učit se mi s tím nechce, navíc nejraději fotím na koncertech, kam by mě bez fotopasu se zrcadlovkou nepustili.

Taťka mi najednou začal podsunovat stránky e-shopů s foťákama, co se líbí jemu. Asi si představoval, že budu mít foťák u nich a on si ho bude půjčovat či co. Hlavně že lepší pořád nepotřeboval. :D Ale to bude tím, že k nám na pole najednou přiletěli kriticky ohrožení jeřábi a on je chtěl vyfotit a zjistil, že mu ten starý foťák nazoomuje leda kulové. :D

No jak už jsem řekla, já to chvíli neřešila. 

Vše se zlomilo předminulý víkend, kdy jsem si hezky plánovala, jak vám nafotím svou novou Sleek paletku, co jsem vyhrála u Ilky v giveaway. Zrovna když jsem se chystala se do toho pustit, přišel táta s tím, že jde do lesa a chce foťák. :/ Tak jsem mu jej dala, a jakmile za ním zapadly dveře, řekla jsem si „a dost“, vlezla jsem na czc.cz a objednala první foťák, který mi padl do oka, Canon PowerShot SX510 HS. Teda nejprve jsem si prohlédla v jedné recenzi kopu vzorových fotek a dospěla k závěru, že pro mé blogové a koncertní účely bohatě stačí. Zároveň nevypadal jako šunt, spadal do mnou požadované cenové kategorie 3 až 5 tisíc, byla k němu zadarmo karta, tak jsem přihodila ještě relativně levné pouzdro od Lowepro a strašný problém výběru foťáku byl vyřešen tak za půl hodiny. :)

Canon PowerShot SX510 HS (zdroj)
Jako jo, určitě bych jinde našla za stejnou cenu lepší, kdybych tomu věnovala víc času, ale někdy se řídím heslem „ignorance is bliss“ a věci neřeším. 

Taťka se naštval, že jsem nekoupila foťák s hledáčkem, protože on jinak než přes hledáček nefotí. Já ho na starém foťáku nikdy nepoužívala, tak mě to ani nenapadlo. Aspoň mi ho nebude brát, ha. :D

Foťák už mám doma, čas jsem si na něj udělala až o Velikonocích. Zatím jsem nečetla ten hlavní manuál, má 167 stran (uf!), takže mám nastudovaný jen ten základní, a všechny fotky v tomto článku jsou tak foceny v režimu AUTO (ostatní musím teprve nastudovat).

Vyfotila jsem vám naši skromnou velikonoční výzdobu a kytičky u nás na dvorku, ať je tu i něco barevnějšího. :)

Fotky nejsou nijak upravené (kromě občasného ořezání). K některým jsem přidala i „technické“ popisky, kdyby sem náhodou zavítal někdo, kdo o koupi nového foťáku taky uvažuje. Tak abyste měli lepší přehled, jak fotí.

Protože jsou jednotlivé fotky dost velké, tak se asi bude článek pomaleji načítat. Dejte mi kdyžtak vědět, jestli je to moc špatné, já bych pak do dalších článků ty fotky zmenšila, aby to nebyla taková zátěž při načítání.

Na velikonoční pondělí jsem foťák konečně pořádně provětrala. První zkušební fotky v domě:



Výřez z předchozí fotky

Kraslice od babičky




Taky od babičky
Foceno s bleskem, foťák si sám v autorežimu nastavil intenzitu:

Kdo pozná, o co jde, dostane malé bezvýznamné plus. :)
Test zoomu z dveří na zahradu. Třešeň vzdálená asi 70 metrů.


Maximální zoom (30x optický, 4x digitální). Zaostřeno na plot vzdálený 120 metrů.


Zaostřeno na max na květy:


Konec testovacích fotografií, tohle už je foceno pro radost. :)

Moje oblíbené růžové tulipány




Maminčiny hořce


Výřez se šnekem. Všimla jsem si, že se mi vploužil na fotku, až doma. :)

Tohle jediné mi vadilo - ten hyacint je fialový, ale na fotce je modrý. :(
Tady už je to trochu lepší...
Šeříky:



To jsem zapomněla, co je. Přitom jsem to věděla. Chjo.
Modřence.
Jeden z karásků v našem malém jezírku, s kamarádkama vodoměrkama.
Pokus vyfotit mračna.
Zaostřilo se mi to místo toho na vrbu.
První kosatce.
Takhle vypadá celý náš trávník. Nic anglického nečekejte.
Už přiletěly špaččí potvory.
Foceno na 30 metrů.
Pomněnky.
Klasické červené tulipány už odkvétaly.
Fialově kropenaté bílé fialky.
Výřez s mouchou.


V pondělí jsme si pak po obědě vyšli na procházku kolem vesnice.

Srnky byly přes 300 metrů daleko.








Otázka za zlatého bludišťáka: Co je to za černé potvory? Je to tu úplně všude, i v Brně jsou přemnožené, je to strašně blbé, neumí to pořádně létat a je to otravné. Pořád mi nalétávají na hlavu, snažily se mi vletět do rukávů... a nepamatuju si, že bych je kdy viděla.


Hezká babočka na závěr:



A to je dnes asi vše. :) Podotýkám, že lepší foťák u mě automaticky neznamená lepší fotky, ještě se s ním musím pořádně naučit, pokud se mi to vůbec povede. A taky mám nějaké věci nafocené ještě starým foťákem do zásoby, ty už přefocovat nebudu.

Čím fotíte Vy?

Jak jste strávili Velikonoce?

P. S.: Táta samozřejmě po ozkoušení mého foťáku dospěl k závěru, že nový rodinný foťák potřebujem. Bude mít hledáček a bude lepší než ten můj. Jak jinak. :)

P. P. S.: Pokud vám nevadí kosmetika z druhé ruky (i když se nehraje jen o ni), tak vězte, že každý komentář pod tímto článkem (k tématu) se automaticky účastní menší giveaway! Giveaway byla již ukončena!

13 komentářů:

  1. Ahojky Brunwen, clanek docten, musim rict, ze i pres to, ze na nej koukam pres mobil, necitim, ze by se clanek nacital nejak dlouho.
    Fotky paradni.

    A hrozne se mi libi veta...lepsi fotak neznamena lepsi fotky :-) pod to ja se ti klidne podepisu.
    Cely lonsky rok jsem fotila na kameru (kde se clovek 2 mesice ucil, aby fota byly pouzitelny. Pak jsem doted fotila s mobilem, jenze uz to chudak nezvlada a ja radsi fotim nw manualni nastaveni, nez na automatiku...takze fotky vetsinou kazim..na normal mi makro nastavit nejde, ale zase jsou fota verohodnejsi, na auto sice makro je, ale nelibi se mi barevny vysledek...navic mi vyhovuje, ze mobil mam hned pri ruce, proto taky nemam nic obycejneho.
    Ale posledni tri mesice po vecerech trenuju s fotakem, co loni koupil partner....a bez navodu jsem nebyla ani schopna upravit manual nastaveni :-)
    My mame fujifilm finepix s4500. Vecer foti hur nez muj mobil..coz nepobiram :-) ale na,ty nehty zacina byt sikovnejsi.az na to, ze mi desne vadi nosit velkou kabelku a jeste tuhle velkou hruzu :-)

    Ale tesim se na tve zkusenosti s fotakem, treba se priucim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Já se svým mobilem vyfotím leda kulové, fakt příšerný foťák, bez ostření. Návod ke svému si určitě přečtu, zajímalo by mě, jestli půjdou nějak ovlivnit ty barvy.
      Fujifilm vypadá taky hodně dobře. No večerní focení je obvykle no comment, to se musí fakt umět vychytat, já to s tím svým ještě nezkoušela. :D Pokud vykoumám nějaké triky, určitě se o ně ráda podělím. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkné fotky. Také ráda fotím a když jsem si koupila foták tak jsem z něho měla velkou radost ještě několik měsíců. Jinak mě osobně velikost fotek vyhovuje. Perfekto. Načítají se mi rychle a hlavně větší jsou daleko lepší něž nějaké titěrné fotečky.

    OdpovědětVymazat
  3. Nááádhera, hlavně ty fotky pro radost!! :3 Sama jsem to měla s foťákem úplně stejně jako ty - používání rodinného minifoťáčku, tvorba děsných fotografií a strašná touha po něčem lepším.
    Naštěstí taťka narazil v zastavárně na nový foťák (normálně se zárukou - koupený a ihned zastavený). Stál mě 3000Kč a v té době se nejlevněji prodával za 5-6tisíc. Jde o poloprofi foťák Nikon 1 J1 s výměnnými objektivy, zatím mám ale jen ten 1 co byl k němu :D Více jich na fotky na blog nepotřebuju a myslím že větší nároky asi nikdy mít nebudu. Teď jsem maximálně spokojená a pro mě je to ten nejúžasnější foťáček. :)
    Ikdyž podle fotek myslím, že ten Tvůj zvládne daleko větší dálky.. a taky s tím svým nemůžu za světla používat moc často blesk, protože to prostě někdy neodhadne (tu automatickou intenzitu), a pak jde místo kosmetiky vidět jen jedno velké bílé kolečko. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :-))
      Nadšení z foťáku naprosto chápu a sdílím. :D

      Vymazat
  4. Článek se mi načítal bez problému, takže velikost fotek takto můžeš klidně nechat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hezké fotky, těším se na vizuální upgrade tvého blogu:) Načítalo se mi to v pohodě, žádný problém:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, no snad nějaký upgrade bude :D Design jsem měnila nedávno a s tím jsem momentálně spokojená, i když jsou kolibříci už asi okoukaní.

      Vymazat
  6. teda...člověk by neřekl, že to bylo focený relativně levným foťakem, fakt skvělý fotky to dává :-)

    OdpovědětVymazat