sobota 8. srpna 2015

Proč nerada bloguju o řasenkách

Vyzkoušela jsem v poslední době několik řasenek, ze kterých jsem byla spíš zklamaná, takže se mi do psaní recenzí moc nechtělo. Pak mi došlo, že mě nebaví psát o řasenkách tak nějak celkově. Takže z toho vznikl tenhle hybridní článek - seznam důvodů, proč mě nebaví recenzovat řasenky (tak trochu rant), spojený s několika "recenzemi" řasenek. Snad vás poněkud negativní tón tohoto článku a jeho "divnost" neodradí. :) Je to divné, když toho dokážu popsat tolik o svých řasách? Teď musím vypadat hrozně povrchně... 


Tři důvody, proč nerada píšu o řasenkách:

  1. Blbě se fotí. A to fakt blbě. Neumím si vyfotit své řasy tak, aby na nich efekt řasenky vynikl. Když fotím délku řas zespodu, všechny řasenky vypadají dobře (a já vypadám, že šilhám).  Na fotkách jednoho oka stačí trochu změnit úhel a už to vypadám, že nemám žádné řasy, resp. to vypadá naopak že řasenka dělá řasy až do nebe. A drobné rozdíly, které vidím v zrcadle, se mi nedaří na fotce zachytit a pak rozeznat.
  2. Prý mám hezké řasy. Když už si myslím, že se mi podařilo řasenku na řasách vyfotit obstojně a podrobně popíšu její efekt, v komentářích se pak stejně většinou dočtu, že mám pěkné řasy, protože jsem bruneta, že bych mohla chodit i bez řasenky a že ten efekt, který popisuju jako nic moc, na mně stejně vypadá hezky, takže ta řasenka asi tak špatná není. Moje snaha tedy stejně vyšla vniveč - čtenářka tam ty plusy a mínusy, co vidím já, nevidí, protože to neumím zprostředkovat, ač si to myslím, a protože nemá moje řasy a nezná jejich problémy, jen je vidí na (většinou zkresleném - viz důvod č. 1) obrázku. S tím souvisí důvod č. 3.
  3. Každá máme jiné řasy. To znamená, že každé z nás sedne úplně jiná řasenka. Fascinuje mě, jak některé populární české blogerky napíšou něco jako "mám pro vás tip na skvělou řasenku, doporučuji, určitě všem sedne", já se pak podívám na kartáček a je mi hned jasné, že mně nesedne. Řasenka je totiž věc z dekorativky asi nejvíc individuální. Aby vám seděla stejně jako blogerce, musely byste mít podobný typ řas, což většina blogerek v sekci "about me" vypsáno nemá. Co sedne vám, tak zjistíte spíš jen metodou pokus omyl, po několika řasenkách byste měly minimálně vědět, jakým typům kartáčku se vyhnout obloukem. Žádná univerzální řasenka, která je nej a super a sluší všem, bohužel neexistuje.

A jaké mám tedy řasy já?


  • Jako bruneta si na sílu a barvu svých řas nemůžu stěžovat. Taky si nemůžu stěžovat na své dolní řasy - ty jsou skoro stejně dlouhé jako horní a zatočení je u nich podstatně lepší. Spodní řasy si tedy vůbec nemaluju, protože to není potřeba. 
  • S délkou horních řas by to mohlo být o něco lepší a zatočené nahoru je nemám skoro vůbec. A protože jsou silné, tak stočit je nahoru a hlavně je tam udržet dá celkem práci a zvládne to málokterá řasenka. Přitom vzhledem k tomu, že si kreslím výrazné horní linky, zatočení potřebuju, jinak mi řasy přes linku nejsou skoro vůbec vidět.
  • Řasy mám taky dost husté a rostou mi hodně přes sebe, takže hezky je pročísnout není snadné. Hlavně na levém oku (tedy na fotkách vpravo) rostou dost neuspořádaně.
  • S řasami na levém oku mám obecně dost problém. Jsou kratší a nemají takové (bez nalíčení prakticky neviditelné) koncové štětičky. Takže zatímco pravé oko stačí pro přirozený efekt, který u řasenek preferuji, jen lehce přetřít a skoro s každou řasenkou vypadá skvěle, levé nalíčím a řasy jsou o dost kratší než na tom pravém a dost mě to štve. Protože vpravo přesahují přes linku a vlevo ne. Vyřešit to jde jen druhou vrstvou řasenky na levém oku, která ale často způsobí i slepenější řasy. Levé oko mě zkrátka štve (mimochodem je i víc zapadlé, takže se mi víc potí a slezou mi z něj dřív stíny).
  • Bez řasenky se neobejdu i z toho důvodu, že si očními stíny řasy vždycky zapráším, takže přestanou být černé a je potřeba je překrýt. Přece nebudu chodit s opudrovanými světlými řasami.
U řasenky tedy hodnotím předně kartáček, jestli je schopná vyrovnat ten rozdíl na levém oku, aniž by mi řasy slepila. Až na dalším místě je pak její složení a konzistence - jestli dokáže řasy udržet a sama se nikde neobtiskává a nedrolí. S tím prvním mívám někdy problém, s obtiskáváním řasenky ne, protože se mi řasy kůže nedotýkají.

Pro tenhle článek jsem si oči schválně (kromě řas samozřejmě) nelíčila, tak se nelekejte. Tady je to "lepší" pravé oko (spodní řasy jsou i tak skoro delší než horní):


A levé oko s nic moc řasami:



Jak pokračuje moje hledání ideální řasenky metodou pokus omyl?


Maybelline the Colossal Volum' Express Mascara Smoky Eyes:



Zde je myslím dobře vidět, jak řasy na levém oku nedosahují kvalit těch na pravém, ač jsou víc nařasenkované.
+ Žlutá "kolosalka" od Maybelline se mi sice moc nelíbí svým balením, ale s jejím efektem jsem celkem spokojená. Sedí mi tenhle typ kartáčku - štětinky v ne úplně pravidelných zástupech, ale tak trochu překrývající se. Dokáže moje zpřeházené a přes sebe rostoucí řasy přirozeně zvýraznit, aniž by je slepila k sobě. Taky nenabírá moc barvy, což  je super.

- Nevýhodou je tvar - rovný kartáček řasy moc nenadzvedne. A když se snažím vykompenzovat kratší řasy na levém oku druhou vrstvou řasenky, tak se mi to moc nedaří - větší prodloužení se nekoná, za to větší slepení ano.

Bezproblémové pravé oko s lehkou vrstvou:


Otravné levé oko se silnou vrstvou:


Se vším na této řasence jsem tedy hodně spokojená, kromě natočení. Přišlo mi, že by to chtělo prohnutý kartáček. Tak jsem odněkud vyhrabala jeden omytý z fialové Falsies Maybellinky, který jsem si schovala na pokusy. Seděl mi totiž tvarem, ale s původní řasenkou nabíral strašně moc barvy, tak jsem si ho schovala, že ho pak vyzkouším s jinou řasenkou, abych zjistila, zda byl s tím přehnaným nabíráním barvy problém v kartáčku nebo ve složení řasenky. U žluté kolosalky jsem problém se spoustou barvy neměla, tak jsem fialový kartáček zkusila s ní.


Kartáček z Maybelline the Falsies Volum' Express:




+ Prohnuté kartáčky mi vážně sednou, teda pokud jsou štíhlé a nejsou to taková ta velká kopyta, co zakryjí celé oko. Těmi se ke krajním řasám vážně nedostanu. Prodloužení super, nejdelší ze všech čtyř řasenek (kartáčků) v tomto článku, konečky mi z podhledu sahají skoro až po obočí. 

- Bohužel se mi potvrdilo, že tento kartáček nabírá moc barvy, ať už ho dám do jakékoli řasenky (nebylo to složením). Přemýšlela jsem, čím by to mohlo být, a dospěla jsem k závěru, že štětinky jsou u sebe hezky uspořádány do řad, mezi kterými jsou celkem velké rozestupy, takže se mezi nimi zachytí víc barvy, resp. mezi ně snadno vklouzne víc řas, které se pak snáz slepí. A taky mi snáz opatlá víčko, jak můžete vidět na fotkách níže. Takže natočení super, ale bohužel slepuje. :(

Natočit řasy na pravém oku je fakt hračka (lehká vrstva):


S levými řasami už je to horší - navíc mám zapatlané víčko (silná vrstva):




Úplně jiná kapitola jsem pak já a plastové kartáčky. Tam jsem dospěla k závěru, že mi nesednou vůbec žádné.

Alverde False Lashes:





+ Tenhle od alverde vypadal se svým prohnutým úzkým hřebínkem dost slibně. Řasy docela hezky natočil a prodloužil.

- Bohužel - a to je můj problém skoro u všech plastových kartáčků - jsou bodlinky na takových kartáčcích tvrdé a nepoddajné. Zaprvé mě vždycky píchají a škrábou do víčka. Zadruhé se mi mezi ně nevejdou řasy, takže po kartáčku spíš sjedou a spojí se k sobě, tzn. dost se slepí. A to mi dělají všechny plasťáky. Pokud jsou mezery mezi bodlinkama velké moc, tak se tam zase vleze řas víc a slepí se tak jako tak. Zkrátka tam není nic mezi tím. Měkčí štětinky klasických kartáčků se lépe přizpůsobí a jsou schopné se nějak ohnout a řasy mezi sebe líp vpustit.

Mé oblíbené pravé oko s lehkou vrstvou řasenky. Natočení pěkné, ale už i v lehké vrstvě je  u řas vidět mírné slepení a náběh na "pavoučí nožičky":


Mé "oblíbené" levé oko. Opět se mi nepodařilo neopatlat si víčko. Při snaze dohnat natočení na pravém oku silnější vrstvou z toho vznikla ta slepená ošklivost na druhé fotce:




Maybelline Lash Sensational Lash Multiplying Mascara:





A na závěr tu mám tuhle populární Maybellinku, která se dočkala díky své oblíbenosti tohle léto i voděodolné verze. Přesně tohle je případ řasenky, kterou skoro všechny blogerky (většinou ale ty s napohled slabšími řasami, než mám já) hrozně vychvalují. Vyhýbala jsem se jí dlouho, protože jsem věděla, že má plastový kartáček. Ale zase má ten perfektní tvar! Nakonec zvědavost zvítězila a já si ji koupila jen proto, abych si potvrdila své teorie o mně sednoucí řasence. A to se mi i povedlo:

+ Docela chápu, co na ní všichni vidí. Řady dost prodlouží a opravdu hezky natočí. A co víc, její složení je skvělé v tom, že ty natočené řasy dolů už nepustí. Spousta řasenek vypadá po nanesení pěkně, ale s postupem času řasy neudrží v požadovaném tvaru a ty klesají zpátky do své původní pozice. To není případ této řasenky.

- Bohužel se mi ale potvrdila prognóza plastového kartáčku. Řasy se mi špatně vměstnávají do mezer mezi bodlinkama. A taky nabírá docela dost barvy. Takže v tenké vrstvě super, v silnější, kterou na levém oku zkrátka potřebuji, slepuje. Což je dost vtipné vzhledem k jejímu názvu, který slibuje, že bude řasy naopak množit. :D


Hezky natočené pravé oko (slabá vrstva):


Hezky natočené (a slepené) levé oko (silná vrstva):



Jestli jste článek dočetly až sem, tak máte můj obdiv. :) Jaký jsem z toho všeho učinila závěr? Že budu kupovat jen řasenky s klasickým kartáčkem s prohnutým tvarem a trochu nesystematicky řazenýma štětinkama. Neznáte nějakou takovou? Já mám momentálně v plánu Astor Seduction Codes No. 2 (snad to nebude moc velké kopyto, kartáček se zdá být na fotkách celkem velký), i když ani ta jednička není marná, prohnutí nemusí být jen směrem ven (vypouklý kartáček), podobný efekt dělá i řasenka prohnutá směrem dovnitř ("vdutý" kartáček s okraji silnějšími oproti prostředku; u těch bych se ale trochu bála, co udělají s krajními řasami, ještě jsem je tedy nezkoušela). Dokonce jsem snad měla na jedné vypouklé řasence napsáno, že by se měla používat tou opačnou prohloubenou stranou. Jinak z dražších řasenek mě lákají, přestože všechny uvedené požadavky nesplňují, Perversion od Urban Decay, protože má správně chaoticky řazené štětinky, a Too Faced Better Than Sex, která má dobrý tvar, ale zase možná až moc velké mezery mezi štětinkama a Astor Seduction Codes No. 1 mi přijde jako její levnější kopírka.

Zamýšlely jste se někdy nad tím, proč Vám některé řasenky sednou a jiné ne? K čemu jste dospěly? Jste se svými řasami spokojené?

17 komentářů:

  1. Tyjo, to byla kompletní analýza :-D Osobně to mám s kartáčky přesně naopak - raději mám plastové. Vlastně mám přesně opačný typ řas, než ty - kratší, slabší ale je jich více a vůbec se nekříží přes sebe, takže to bude asi tím :-) Jinak ta Lash Sensational mi dělá fakt hezké řasy, jenže mi to natočení prostě nevydrží. Když se kouknu tak o tři hoďky později, řasy už jsou zase pokleslé dolů. A kleštičkama je fakt mučit nechci :-/ Ale docela natočené mi je udrží výše zmíněná Alverde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je zvláštní, mně přišlo, že drží super, přestože mám řasy nepoddajné. Že by za tím bylo ještě něco jiného? Třeba stáří/míra vyschlosti... No kleštičky taky nevedu, vypadají jako mučící nástroj. :D

      Vymazat
  2. Tyjo, to je parádní článek! Vůbec jsem nad tím nikdy nepřemýšlela. Máš úplnou pravdu, každé sedne jiná řasenka, protože má jiné řasy. Tohle si musím zapamatovat, až půjdu nakupovat dekorativku třeba s brunetkou s tmavýma očima, protože bude mít jiné řasy, než já. Já třeba zase vůbec nemůžu ty klasické kartáčky a na gumové nedám dopustit, protože mi řasy krásně zahustí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) No pokud ti do plastového kartáčku hezky "sednou", tak asi zase umí řasy obalit rovnoměrněji než štětinkáč. :)

      Vymazat
  3. Krásně shrnuto myslím, řasy jsou prostě stejně individuální jako vlasy nebo pleť. Myslím že typově mám řasy jao ty, taky mě levé oko prudí víc. Mně zase ale vyhovují víc plastové rovné kartáčky, moje oblíbená je L'Oreal Million Volume klasická nebo excess verze. Už jsem byla nalomená na tu vychvylovanou Maybellinku, ale když jsem viděla ten kartáček, tak mě to přešlo.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Lorealka je asi taky dost oblíbená, ale teď jsem si googlila kartáček a asi bychom nebyli kamarádi. :)

      Vymazat
  4. Ať používá manželka jakoukoli řasenku, vždycky se jí to drolí do očí. Jaká je nejlepší? Žádná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pak určitě nejjednodušší řešení. :) Kdyby se mi drolily do očí, tak bych se na ně vykašlala. :)

      Vymazat
  5. Tak tento článek se opravdu hodně povedl, je skvělý :) Do konce jsem ho dočetla, a to během chvilky. Já mám s řasami taky docela problém a díky zkušenostem z předchozího blogu jsem dospěla k závěru, že moc nemá smysl je fotit. Častokrát se stane, že řasenka ve skutečnosti udělá výrazné e hezké řasy, ale na fotce vyjde jen pár slepených chlupů. Jindy jsou na fotce řasy krásně pročíslé, jedna vedle druhé, čtenáři řasenku v komentářích chválí, ale ve skutečnosti to vypadá tak, že na řasách není vůbec nic. Navíc kdo má řasy krásně dlouhé, zatočené a husté od přírody, může se natřít i šuntem a stejně to bude vypadat dobře, i na fotkách. Pak si na základě toho někdo řasenku koupí a nestačí zírat. Nevím, já dám víc na text, na to, co autorka o produktu napíše, než na fotky. I když samozřejmě jsou příjemným zpestřením :) Moje řasy jsou řídké, krátké, rovné a různě překřížené (to nejhorší, co si člověk může představit) a zatím mi nejlíp sedla řasenka Dermacol Party Mania a celkem i Astor Seduction Codes No. 1. Taková Benefit They're Real bohužel ne, protože má štětinky dál od sebe, slepovala a řasy příliš nezvýraznila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, moc mě potěšila. :) Řasy se vážně fotí blbě, teď když se znovu dívám na ty svoje fotky, tak i mně přijde, že ty rozdíly, co tam popisuju, se z fotek opět ztrácí. No nedivím se, když blogerka fotky řasenky v akci ke článku nepřidá. Díky za tip, ta Dermacolka má taky hezký huňatý kartáček. S překříženými řasami je asi největší kříž, což by mě dřív ani nenapadlo. Ale pročísnout je hezky bez slepení je problém. A mně roste z jednoho místa často několik řas, i dokonce v řadách za sebou. Pár jedinců mi roste i nad linií řas, kudy vedu linky, a je to teda pěkná otrava, protože mi při linkování zavazí, často mi po nich linka sklouzne a já ji pak nakreslím nakřivo. :(

      Vymazat
  6. Podľa mňa máš naozaj super fotky rias :) I keď, zrejme sa ti to zle fotilo, ako píšeš. No výsledok je suepr :)

    Týmto by som ťa veľmi pekne chcela pozvať do mojich dvoch práve prebiehajúcich GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  7. ten druhý dôvod ma celkom pobavil :D a s tými zaprášenými riasami od tieňov to mám podobne :)
    určite ma zaujala žltá kolosalka a tá posledná, len musím najskôr minúť aspoň dve, ktoré mám načaté :D
    pozývam na giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nemám ráda více načnutých řasenek najednou. :)

      Vymazat
  8. Já mám nejradši řasenky s plastovým kartáčkem a kratšíma štětinkama, řasy mám dlouhé, ale jemné, takže potřebuju dodat objem. Moje nejoblíbenější řasenky jsou od Oriflame Wonder Lash a od Max Factor Masterpiece Max. U mě největší práci odvedou kleštičky na řasy, na ty nedám dopustit, bez natočení bych si řasy ani nelíčila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kleštičky... ty jsou pro mě pořád španělská vesnice, bojím se je používat, protože to neumím a mám strach, že bych si tím řasy akorát zničila... :(

      Vymazat
    2. To se bát nemusíš, za chvilku se s nima dá naučit, já už je používám asi 15 let a zatím se to na řasách nijak nepodepsalo.

      Vymazat