pátek 23. října 2015

Indie: Matné tekuté rtěnky Matte Theories od Life's Entropy

O indie značce Life's Entropy jste se u mě mohly dočíst již v této recenzi jejich Cosmos rtěnek (bohužel se stále nevrátily do prodeje). Nedávno jsem si pořídila několik dalších LE produktů a dnes vám představím jejich matné tekuté rtěnky nazvané Matte Theories. Jak asi víte, tento typ produktu je teď děsně in a v USA vydává svou verzi snad každá známější značka (namátkově třeba Kat Von D, Colour Pop, Anastasia Beverly Hills, Milani, LASplash...). Indie kosmetika proto nezůstává pozadu.




Z nabídky (zatím) dostupných pěti odstínů jsem si vybrala tři, a to světlejší Infinity a Variable a odvážnější Palindrome. Tmavší červené bych zase tolik neunosila a podobné odstíny už mám, i když možná si je časem pořídím taky. Tyhle tubičky jsou totiž super. :)

Dle popisu na stránkách obchodu jsou Matte Theories matné dlouhotrvající tekuté otěru odolné rtěnky s bohatou pigmentací. Na rozdíl od jiných matných produktů na rty by ale neměly být voděodolné, za účelem dosažení většího komfortu při nošení (rozuměj neměly by tolik vysušovat za cenu toho, že je tekutinami rozpustíte). Značka se pyšní tím, že je veganská, cruelty, paraben a gluten free. Jednu 4ml  rtěnku zakoupíte za 8,5 dolaru


Balení je slušný indie standard, plastová skleněně vypadající tubička s pokovovaným vrškem a pacičkovým aplikátorem. Jediné, co se mi na balení rtěnek moc nelíbí, jsou nálepky s názvem značky, okraje totiž odstávají. Jak jste si asi všimly, u dvou ze tří odstínů se mi jejich složky od sebe oddělily, dle majitelky obchodu Jane je to však v pořádku, barvu je potřeba před nanesením protřepat. Sice to moc pěkně nevypadá, ale potvrzuji, že to funkčnost rtěnky nijak nesnižuje a s podobným jevem jsem se setkala i u jiných značek.

Konzistence je velmi řídká, prakticky vodová, takže pozor, pokud tubičku převrhnete, pravděpodobně vám barva vyteče. Naštěstí má lahvička úzké plastové hrdlo, díky kterému barva jen tak nevyšplíchne a při nabírání ven neutíká.


Pocit při nanášení je trochu zvláštní, jako byste si po rtech malovaly vodovkami. Když po rtech přejíždíte aplikátorem, trochu to "šustí", jako byste přejížděly po papíru. Barva zasychá přiměřenou rychlostí, takže máte dostatek času vykreslit obrys rtů. Většinou ji nanáším ve dvou vrstvách, abych dosáhla rovnoměrného krytí, takže při první vrstvě se soustředím na linii rtů a při druhé již jen vyrovnávám množství barvy na rtech. Rty držím při nanášení vypnuté a od sebe, aby mi barva před zaschnutím nestekla do vrásek. Naštěstí to netrvá dlouho a křeče do pusy z toho nechytám. :) Když barva zaschne, nerozpíjí seVoní trochu chemicky nasládle, ale vůně okamžitě vyprchá, takže není obtěžující.

K vysušování: většina z nás asi preferuje hydratační produkty na rty, já jsem taky ten typ, co má otevřeno 10 balzámů na rty zaráz a suché rty nesnese. Bála jsem se tedy, že rtěnky budou vysušovat, ale není to vůbec tak hrozné. Samozřejmě s matným finišem vynikne každý záhyb a vráska rtů, které se jako by smrsknou, žádné nesnesitelné vysušení se ale nekonalo. Ovšem lepší je před použitím ošetřit rty balzámem.

Něco málo k jednotlivým odstínům:

Infinity



Screenshoty ze stránky produktu.
Dle popisu by Infinity měla být světlá béžovo-růžová, na mně je o něco teplejší než na oficiálních swatchích. Na určitém světle je více do hněda, jindy více do růžova. Neflekatí a jednolité barvy jde dosáhnout v jedné vrstvě.





Variable



Screenshoty ze stránky produktu.
Oficiální popis zní béžovo-růžová, u tohoto odstínu je ale od reality vzdálený nejvíc. Mně osobně přijde jako tlumená nahnědlá červená. Plného krytí dosáhnete snadno v jedné vrstvě.




Palindrome



Screenshoty ze stránky produktu.
Tmavá studená fialová hlásá e-shop, což by celkem odpovídalo. Na mně vypadá o něco méně do modra, více do černa. Jak jste si asi všimly, jde o nejřidší a nejméně pigmentovanou barvu, takže dvě vrstvy jsou nutností, abyste rty neměly flekaté.

Jedna vrstva.
Dvě vrstvy.


K výdrži všech odstínů: Jelikož jsou barvy opravdu doteku odolné, vydrží vám na rtech hodiny (pokud je na rtech tak dlouho snesete). Neobtiskávají se, což je super. Jen si nesmíte při pití smočit rty nebo jíst něco mastného, to se opravdu rozpustí. Podle mě je to ale pořád lepší, než kdyby byly voděodolné za cenu většího vysušování.

A víte co je na nich nejlepší? Že jsou to funkční produkty 2 v 1!

Pokud si říkáte, že byste do něčeho takového asi nešly, protože nevíte, zda byste matné rtěnky na rtech vůbec snesly a zda by to pro vás nebyly jen zbytečně vyhozené peníze, tak vězte, že stačí vzít nějaký průhledný balzám na rty (pokud možno v kelímku, já používám Figs&Rouge), nabrat trochu na prst, opatrně jej do rtů vklepat a promnout je, a z matné rtěnky je rázem hezky hydratující rtěnka klasická! To jsem objevila úplnou náhodou, když jsem rty chtěla s pomocí balzámu odlíčit. :D

Transformace s trochou balzámu:




Tak co na ně říkáte? Daly byste jim šanci? Líbí se Vám efekt zcela matných rtů?

8 komentářů:

  1. První odstín je skvělý a ta fialová s balzámem je super podzimní a super crazy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. První dva se mi moc líbí, fialová vypadá taky hezky, ale když už bych do crazy barvy šla, tak si pořídím Jeffree Star Cosmetics. S balzámem jsou super, to jsi vymyslela moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)

      Jeffreeho jsem zaregistrovala pár měsíců zpátky a nevím, nějak mě neláká. Asi se mi nelíbí estetika té značky, je na mě moc "plastová" a osmdesátková + většina barev není moje parketa. Taky jsou dražší, aplikátor vypadá divně a nedělám si iluze, že by v reálu vypadaly tak dobře jako na e-shopu, resp. líp než tyhle od LE. Taky pravděpodobně víc vysušují. Viz např. několik recenzí tady:

      http://www.teacupjoy.com/?s=jeffree+star

      Ale je to prostě otázka osobního vkusu a preferencí, asi je pro mě Jeffree už i moc mainstream. LE jsou malý rodinný podnik a jejich - i když laciněji vyhlížející - styl ála malý chemik mě zkrátka baví. :)

      Vymazat
  3. Ta posledna farba je vazne sila. Na to by som nemala odvahu :) Mozno iba na nejaku halloween party ;)
    Ja efekt matnych pier neznesiem dlhsie ako 5 minut, takze tie moje 2 matne ruze a vsetky ceruzky na pery hned pretieram balzamom alebo leskom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, věřím, že matné rty nejsou pro každého, taky jsem v tomto směru měla obavy. Ale baví mě. :) Halloweenské líčení jsem s tou poslední už zkoušela, je na to fakt super. I když já si ráda vezmu nějakou výraznou rtěnku třeba jen když jedu pozdě večer MHD. Pohledy spolucestujících jsou někdy fakt zábavné.

      Vymazat
  4. Takhle v reálu se mi líbí Variable ještě víc než na origo fotkách.. Sakryš, to mi ještě ztíží vybírání.. :-) Zatím jen vím, že chci DNE a jen čekám, až/jestli bude nějaká Black Friday akce.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že bude. :) U těch tmavších červených se trochu bojím, že na mně budou ještě tmavší a budou do černa, takových už pár mám, takže další nepotřebuju.

      Vymazat