pátek 3. dubna 2015

Recenze: Kolekce indie rtěnek Cosmos od Life's Entropy

Po minulém článku o make-up sadě inspirované sci-fi filmem Jupiter Ascending si dovolím ve "vesmírné" tématice pokračovat. V rámci rozšiřování svých indies obzorů jsem se nechala zlákat svými oblíbenými indies blogy (vstup na vlastní nebezpečí) Indie Know a Portrait of Mai na limitovanou kolekci rtěnek Cosmos od Life's Entropy. Divíte se mi, když o nich na netu koloval takový hype, že se kvalitou vyrovnají rtěnkám NARS Audacious? Samozřejmě jde o odvážná tvrzení, ale swatche vypadaly slibně, tak jsem to riskla a objednala rovnou celou kolekci.

Článek je nakonec opět hodně dlouhý (já to snad jinak ani neumím), ale většinu hlavně druhé půlky zabírají fotky. ;) 


Nejprve něco ke značce Life's Entropy, jelikož ji asi neznáte:

U indie kosmetiky mám ráda, pokud má jistý nápad, sjednocující myšlenku. Proto mám tak ráda Shiro Cosmetics - inspirují se různými fandomy, což je odlišuje od řady jiných indie společností, co prostě jen prodávají spoustu pestrobarevných sypkých pigmentů (a když si nedáte pozor, ani je nemusí míchat sami, ale jen přebalují a přeprodávají za vyšší cenu průmyslově vyráběné, hromadně prodávané složky - pokud vás to zajímá víc, vygooglete si "lime crime controversy", od Lime Crime bych si z principu nic nekoupila, i kdyby měli ty rtěnky - které jsem viděla recenzované i na některých českých blozích - sebehezčí).

Jane, která stojí za značkou Life's Entropy, je pro změnu fanynka přírodních věd, a tak mi nabídka jejího e-shopu trochu připomíná výbavu malého chemika. :) Nabízená kosmetika je cruelty-free a veganská, bez parabenů a lepku. Někdy je inspirovaná populárními high-end produkty, ovšem slepě je nekopíruje.

V nabídce e-shopu tak naleznete kromě dvou kolekcí skoro obligatorních sypkých očních stínů pomády na obočí Brow Theory Pomades (indie alternativa k za oceánem populárním pomádám Anastasia Beverly Hills), konturovací tyčinky pojmenované po elementárních částicích, tekuté rtěnky Lip Theory podobné lip tarům od OCC, ale i vychytávky jako spešl pomůcky na míchání vlastních tekutých rtěnek, foundation elixíry pro změnu odstínu vašeho tekutého make-upu či revival sérum na "oživení" vyschlých krémových produktů. 


Ukázka nabídky - screenshotováno ze starého e-shopu, nově nakoupíte na http://lifesentropy.com/.

Dostupnost rtěnek a dojmy z první objednávky:
(Já vím, beru to ze široka, ale pokud vás tyhle technikálie nezajímají, přeskočte k fotkám rtěnek.)

Kolekce Cosmos vyšla v limitovaném počtu 30 kusů od každého odstínu na Black Friday 2014, kvůli velkému zájmu ji vrátili do prodeje po Novém roce do konce ledna. Nyní v nabídce není, ale už bylo avizováno, že se rtěnky do nabídky v budoucnu vrátí (i když možná v jiných odstínech). Na Facebooku je ohlášeno uvedení nového produktu do prodeje za dva týdny, vůbec bych se nedivila, kdyby šlo o stálou řadu rtěnek. Rtěnky v klasickém balení jsou totiž "vyšší dívčí", skoro žádné indie značky je nedělají, když už mají rtěnky, tak v kalíšku. Poptávka je tedy poměrně velká a podle mě by byli sami proti sobě, kdyby je do stálé nabídky nezařadili.

Objednávala jsem ještě na starém e-shopu za cca 1500 korun. Asi 300 na rtěnku mi nepřijde moc při současném špatném kurzu koruny a vzhledem k tomu, že je v tom rozpočítáno i osmidolarové poštovné. Celníci mi balíček nezadrželi. Při nákupu byla dopředu ohlášená doba zpracování objednávky 21 pracovních dní (teď je 10-15), balíček mi přišel něco málo po měsíci, takže to vyšlo (zpracování + cesta z USA). Na e-mailový dotaz týkající se objednávky mi bylo odpovězeno do dvou dnů. Notifikaci o odeslání zboží mi nezaslali, prostě jednoho dne přišlo, ale třeba to s novým e-shopem bude fungovat jinak.



Obsah balíčku: v bublinové obálce byl balíček se rtěnkami a jeden vzorek očních stínů zdarma. Není ten balící papír rozkošný? Potisk "kawaii lab equipment" si vytvořila sama majitelka obchodu Jane.








K balení a vzhledu rtěnek:
  • Předně musím říct, že jsem se opravdu bála, že rtěnky dorazí poškozené (pokud vůbec dorazí). Ale přestože nebyly obaleny silnou vrstvou ochranného materiálu, přišly naprosto v pořádku, nebyly nijak polámané. Asi jste si už všimly ulomené špičky na rtěnce vpravo, ta ale nevznikla při přepravě. Zrovna tento kus rtěnky byl asi špatně vsazen do tubičky, trčel z ní zkrátka o kousek při zavření, takže se odlomil do vršku. Trochu pech, ale stejně to je odstín, který moc neunosím, takže mi to nevadí.
  • Balení je matné plastové, takže vypadá celkem lacině, na pohled je ale podle mě vkusné a neurazí. Plast je to lehký, takže bytelně rozhodně nepůsobí, trochu se tedy bojím, že se vnitřek vyviklá, ale zatím všechno drží, kde má. Naopak se nebojím, že by se mi rtěnky samovolně otevřely, víčko se při zavírání hezky zacvakne. Iniciály firmy LE jsou nalepené, zatím se ani při nošení s ostatními věcmi v tašce neoloupaly, ani se balení nijak nepoškrábalo. (Škoda, že jsem je neobjednala z té extra limitované podzimní várky, ty prý měly obaly lepší a dokonce bylo přímo na rtěnkách  vyryto atomové logo společnosti. Pro zrychlení výroby od embosování ale upustili a lepší balení už prý nebylo k sehnání...)
  • Malé mínus - ze spodku rtěnky nepoznáte barvu obsahu, všechny nálepky mají stejný obrázek. Já už si ale odstíny pamatuju podle názvu.
  • Přesnou gramáž si nepamatuju, ale množství rtěnky je stejné jako u klasických drogerijních kousků.
  • Povrch rtěnek je trochu flekatý, což bude patrně dáno domácí výrobou. Po pár dnech používání a několika přechodech z tepla do zimy a zpět, kdy se mění teplota produktu, ale všechny fleky samy zmizely a rtěnky teď vypadají úplně normálně.
  • V teple se rtěnky trochu "potí", tak doufám, že se díky tomu dřív nezkazí.



Ke rtěnkám samotným:
  • Rovnou řeknu, že... jsou vážně skvělé! S tím přirovnáním s NARS asi nebudou zas tak vedle. Já sice žádnou Audacious rtěnku nevlastním, ale pravidelně je chodím do Sephory swatchovat, protože bych nějakou chtěla a pořád se nemůžu rozhodnout. A ten pocit při nanášení je velmi podobný.
  • Konzistence je hutná, plného krytí dosáhnete jedním tahem (výjimkou budiž nejtmavší odstín, více níže). Dokonce je to někdy až na škodu, protože k přenosu barvy stačí jen letmý dotek, takže se snadno přetáhne, a když se přetáhne, tak je to díky výrazné pigmentaci fakt vidět. Tmavší odstíny tedy asi nebudou pro rtěnkové začátečnice, chce to se s nimi vyhrát, a pokud máte, použít konturku či štěteček. Já se zatím obešlo bez obojího, ale zkrátka nanášení pak dýl trvá (a třeba na swatchích na rtech níže jsem se s nima moc nevyhrála, takže můžete vidět, že do dokonalosti mají daleko).
  • V úrovní hydratace se jednotlivé odstíny trochu liší, ale ani nejsušší skoro černá Blackbody mi rty nevysušila. Ostatní odstíny rty krásně "obejmou" a máte pocit, že vám je chrání. 
  • Můžete je nosit i na matno. Po obtisknutí do ubrousku jim zbývá dostatek pigmentace (a nerozmazají se) na to, aby to vypadalo, že jste použily spešl matnou rtěnku. Což není u všech rtěnek zvykem.
  • Výdrž je tedy hodně dobrá, několikahodinová, protože i po obtisknutí na rtech zbývá hodně barvy, která prostě drží, dokud si pusu pořádně nenamočíte nebo nejíte něco mastného. 
  • Nerozpíjí se do vrásek.
  • Některé odstíny zanechávají výrazný stain (víc níže).
  • Všechny krásně voní po vanilce.

K odstínům:

Skoro všechny odstíny mají být dupes barev od známějších značek. Předně bych chtěla říct, že s tím nemám problém, třeba i na Temptalii najdete pod každým produktem seznam dupes, tedy barevně co nejpodobnějších produktů. Přitom nemusím značky typu Makeup Revolution, co kopírují srdíčkové tvářenky Too Faced či přesnou sestavu odstínů očních stínů Naked paletek... Nevím, asi je to tím, že samotný jeden odstín bude mít společnost asi těžko patentovaný, může v něm vyrábět produkty, kdo chce. Navíc si tyhle rtěnky asi těžko spletete s NARSem či M.A.Cem, nejsou mainstreamově prodávány, naopak si je musíte cíleně vyhledat, pokud chcete alternativu ať už z důvodů cenových, složení (někomu nemusí sedět nějaká přísada) či z principu (nechcete platit velké korporaci a raději zaplatíte konkrétnímu člověku).

A s tou nápodobou to stejně v praxi nebude tak horké. Na každém totiž rtěnky vypadají jinak, alespoň já mám pocit, že na mých bledých rtech vypadají mnohem tmavší než na oficiálních swatchích (foťák opět barvy zesvětlil) a inspiračním zdrojům se prakticky nepodobají (ovšem Audacious rtěnky na mně taky vypadají tmavěji než na fotkách na netu). Srovnání můžete vidět tady.

Zbytek článku už je spíš obrázkový, s pár poznámkami k jednotlivým barvám.




Supernova:


Dle popisu je Supernova "rosy mauve", jde o studenější růžovou, středně výraznou, perfektní na každodenní nošení. Nosím ji asi nejčastěji. 

Mělo by jít o barvu podobnou NARS Audacious v odstínu Anna.





Milky Way:


Milky Way byla popisována jako "pinky brown", tedy narůžovělá hnědá, přijde mi ale spíš jako tlumená teplá červená. Je o něco výraznější a sušší než předchozí Supernova, ale pořád se nosí pohodlně a nebála bych se ji vzít do práce.

Mělo by jít o odstín podobný rtěnce Soar od M.A.C.





Flux:


Podle prodejce je Flux "rich burgundy", tedy sytá vínová. Na někom vypadala červeně, na mně je hodně tmavá červená s modrým základem a tóny do fialova, nanesu-li silnější vrstvu, což jde snadno, tak je skoro červenočerná. Spolu s následující rtěnkou je hodně hydratační a zanechává výrazný stain na rtech. Skoro máte při nošení pocit, že cítíte, jak se do rtů vpíjí.

Mělo by jít o dupe NARS Audacious rtěnky v odstínu Charlotte.






Plasma:


Plasma je podle oficiálního popisu "rich berry", což sedí - je to sytá růžovo-fialová. Kvalitou je velmi podobná předchozí Flux - hydratací, výdrží, nádechem do černa při silnější vrstvě, stainováním rtů...

Nejde o dupe žádné existující rtěnky, Jane se snažila vytvořit tmavší verzi rtěnky Dark Room od MELT Cosmetics.






Blackbody:


Blackbody je celkem problémová barva. Měla by to být "deep aubergine", tedy tmavá lilková, no na mně je skoro černá s fialovým nádechem. Je nejsušší rtěnkou z celé kolekce, takže k rovnoměrnému krytí na ni musím přitlačit a nanést silnou vrstvu. Asi by šla nanést ve slabší - víc fialové, míň černé - vrstvě štětečkem, ale jsem ostuda, žádný nemám (musím to napravit). Při nanášení na rtech trochu zadrhává, proto se s ní špatně kreslí ostré linie rtů - poskakuje na nich a okraje jsou tak trochu hrbaté. Hodila by se konturka či ten štěteček no... I přes horší konzistenci jsem s ní neměla pocit vysušených rtů, některé matné rtěnky jsou na tom mnohem hůř. Líbila se mi nošená na matno i s leskem.

Měla by být podobná NARS Velvet Matte Lip Pencil v odstínu Train Bleu, ale na mně je fakt skoro černá.





+ bonus na závěr - oční stín v odstínu Exorcism:



Jde o duochromatický oční stín - mění barvu podle úhlu dopadajícího světla ze středně fialové na světle zelenou.



Líčení jen s tímto očním stínem.

Asi jste pochopily, že jsem ze rtěnek nadšená. Nějak mě díky nim přešla potřeba vlastnit NARS. :D (Prozatím). Nejvíc nosím oba nejsvětlejší odstíny, tmavší vytahuju spíš na večer, to se spíš snesou. Seřazeno od nejvíc hydratující: Flux + Plasma, Supernova, Milky Way, Blackbody.

Pokud/až je zavedou znovu do prodeje, neváhejte je zkusit. :)

Šly byste do indie rtěnek, nebo Vás vůbec nelákají?

P. S.: Příští tři články budou pro změnu stručné a o něčem normálně dostupném, ať vás tu neunavím k smrti. ;)

8 komentářů:

  1. Právě mi spadla brada.. :-) Vypadají neskutečně nádherně a kromě Blackbody, na kterou bych neměla odvahu, ani nejsem schopná říct, která se mi líbí víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Blackbody... říkala jsem si, že ji vytáhnu na Halloween, ale nakonec se asi odvážím použít ji jen tak na večer. Skoročerné rty mi přijdou odvážné, ale zároveň sofistikované, ne laciné. Ovšem chce to hezkou pleť a tu nemám... ale večer v umělém světle se většina nedokonalostí ztratí, takže to zkusím. Obecně výrazné rty nosím častěji večer než přes den, třeba i jen na cestu z práce.

      Vymazat
  2. Ty brďo, jsou nádherné, všechny! A ještě o kousek víc než rtěnky se mi líbí ten vzorek očního stínu, přesně takový nějaký už dlouho hledám. Jen bych upřednostnila slisovanou verzi, ne takový sypký pigment (jsem totiž hrozně "šikovná" a pří první příležitosti bych si ho vysypala). :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten stín je moc pěkný, ale moc mi na očích nevydržel. To ovšem mohlo být spíš tím, že už mi zase stárne Artdeco báze, protože v poslední době mi nechce na očích držet nic, proto jsem to do článku radši nepsala.
      Slisované je bohužel nemají, některé dámy si je lisují samy doma, ale slyšela jsem, že někdy to nemusí vyjít, stín změní barvu nebo tak, každopádně nejsem dost manuálně zručná, aby se mi do toho chtělo jít. :)
      Jo, to se mi stalo zrovna včera s jedním Shiro stínem. Postavila jsem si ho na kraj umyvadla vedle lahvičky s Pixie Epoxy, tu jsem převrhla a ta shodila a vysypala ten stín do umyvadla... :( Naštěstí ne všechen (v kalíšcích je sítko) a umyvadlo bylo suché, tak jsem trochu zachránila lžičkou, a navíc jsem ten stín měla ještě ve vzorkovém pytlíčku, tak jsem si ho znovu doplnila, ale je to nepraktické, to jo. Vzorek v pytlíku se ale jen tak nerozsype a vydrží celkem dlouho, takže koupě vzorků na zkoušku není vůbec špatný nápad. ;)

      Vymazat
  3. No ta Supernova, přesně moje barva!! U stínu mi spadla čelist, ten je naprosto dokonalý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned jsem si na tebe vzpomněla, že by se ti určitě líbila. :) Ve skutečnosti je o něco tmavší než na fotkách, takže je středně výrazná, rozhodně není nude.
      Stín je moc pěkný, ale moc mi nevydržel, viz komentář výše. V nabídce mají dvě kolekce stínů po 12 odstínech. Animal Sanctuary obsahuje spíš přírodní teplé odstíny, Secret Shop je studenější, tam se mi líbí hlavně druhá půlka, do které patří i tenhle stín. Fakt se mi trefili do vkusu s tím vzorkem, to jsem nečekala. :)

      Vymazat
  4. Rtěnky vypadají opravdu dobře, hlavně Supernova mě hoodně zaujala. Stejně tak stín, ten je prostě dokonalý! Na ořích vypadá naprosto nepřekonatelně božsky :O ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Stín se mi taky moc líbí, na tomhle typu finiše je nejlepší to, že to vypadá, jako by si člověk s líčením dal spoustu práce a použil několik odstínů, přitom je to jeden stín na celém víčku. :D

      Vymazat