středa 3. prosince 2014

Recenze: Paletka na oči a tváře Tarte Rainforest After Dark

Dneska přináším recenzi paletky, kterou jste - troufám si tvrdit - asi na moc českých blozích neviděly. Jde o paletku na oči a tváře od známé americké značky Tarte. Tedy alespoň za oceánem je tato značka hodně populární, hlavně díky svým tvářenkám a obecně svému sortimentu dekorativní kosmetiky s obsahem amazonského jílu. Paletku jsem zahlédla na konci léta na zahraničních blozích (Temptalia, Phyrra) a hrozně se mi zalíbila obsahem i obalem. Takže jsem se nakonec plácla přes kapsu a pořídila si ji. O problémech s jejím sháněním se můžete dočíst na konci článku, pokud vás to zajímá, nejprve slíbená recenze. :)

Paletka je z limitované podzimní kolekce Rainforest After Dark (Prales po setmění), čemuž odpovídá její nádherný design. Připadal mi takový hezky zmijozelský, a ač patřím do Havraspáru, moc se mi jako fanynce Harryho Pottera líbil. Já vím, že s HP nemá nic společného, ale i tak. 

Papírová krabička má na sobě jemný reliéf hadí kůže a vyraženého zlatého hada. Ta moje je trošku ošoupaná, ale to se dalo čekat po cestě přes Atlantik, mohlo to být mnohem horší.


Obsah a složení na zadní straně krabičky:


Samotná paletka:


Paletka má tvar disku a je dost velká a bytelná. Bohužel je z plastu, vzor dřeva je jen imitace (ale čekal někdo něco jiného?). Doufám, že ten plast nikde nepraskne, zatím se tváří celkem pevně, přitom se neotevírá nijak obtížně. Na přední straně paletky je další zlaté hádě s fialovým kamínkem zasazeným do čela.





Uvnitř naleznete:
- rozjasňovač Champagne
- bronzer Park Ave Princess
- tvářenku Unleashed
- šest očních stínů v odstínech Bare To Explore, Make A Mauve, Plum Away With Me, Up To No Gold, Tan-Gled Up In You, Don't Turn A-Brown

První, čeho si ale zaručeně všimnete, je divná vůně. Radši na ni upozorňuju dopředu, četla jsem o ní i v zahraničních recenzích, ale neuměla jsem si ji představit. No je z toho cítit něco mezi jílem (blátem) a kvasícími švestkami (čichaly jste někdy kvas na slivovici?). Což teda moc libá vůně není. Ale teď už ji při používání vlastně ani nevnímám, takže asi vyčichla. Naštěstí. :D









Nejprve k obsahu na tváře:

Rozjasňovač Champagne (4 gramy) přesně odpovídá svému jménu - krásná nazlátlá barva, velmi podobná Mary-Lou Manizeru od theBalm, jen o něco jemnější, a tím pádem i přirozenější a vhodnější na zimu, kdy jsem vážně bledule. S kvalitou jsem spokojená, hezky drží, nepráší, nekonají se žádné výrazné třpytky.

Bronzer Park Ave Princess (4 gramy) je středně hnědé barvy, která mi přišla na první pohled až moc teplá. Nakonec tak ale na tvářích vůbec nepůsobí. Používám jej standardně pod lícní kosti pod tvářenku, na nějaké komplikované konturování moc nejsem a s pudrem to ani moc dobře nejde. I když tohle vlastně ani není klasický pudr, přišlo mi, že má spíš pudrovo-krémovou konzistenci, štětcem se do něj dají vyrýt menší "brázdy" jako do krémové tvářenky. Přitom finiš je pudrový. Zajímavé. :) 

Tvářenka Unleashed (6 gramů) je krásná růžovka, nejvíc mi ten odstín připomíná jahodovou zmrzlinu. Jde vlastně o jednu z jejich slavných 12hodinových tvářenek (v limitovaném odstínu), která vážně vydrží na tvářích 12 hodin! A kdyby jen to. Když se s ní ráno v sedm nalíčím, večer v deset ji odlíčím jen o trošku bledší než ráno (tedy po 15 hodinách). Z mé mastné pleti. Přestože se přes den opírám dlaněmi o tváře. Nekecám. Tahle tvářenka vážně dostála svému hypu, lepší výdrž jsem nezažila, Instainky se vedle ní můžou jít zahrabat. Navíc je jí v paletce o trošičku víc než v samostatně prodejné klasice. Už jen kvůli této tvářence mi paletka stála za to.











Oční stíny (každý po jednom gramu) mě trochu zklamaly. Moje blbost, měla jsem si najít víc swatchů. Ale myslela jsem si, že minimálně třetí stín bude fialový a ono nic. Přestože tak v paletce vypadá. Zrada. :D Ale líbí se mi vtipné názvy odstínů.
  • Bare To Explore - je zklamání největší. Vypadal jako krásný světle hnědý nude stín s růžovým podtónem, ideální podklad. Jenže on vůbec nebarví. Ani. Trochu. Pigmentace je opravdu příšerná, něco naberu jen tvrdým štětcem, kterým vlastně stín odškrábávám. Aneb jak říkají anglicky mluvící blogerky: "It's a dud." (= šmejd)
  • Make A Mauve - je naopak krásně pigmentovaná mauve barvička, šedo-hnědo-fialová, lesklá se třpytkami. Jedna z mých oblíbených. 
  • Plum Away With Me - je ta zrádná na oko fialová. Ve skutečnosti je tmavě hnědá s nádechem do fialova. Teda spíš švestkova. Ale i tak se mi líbí, pracuje se s ní hezky, je sytá, saténová. 
  • Up To No Gold - úplně nejzlatější zlatá, co může být. Škoda že pro zlaté stíny prakticky nemám využití. :(
  • Tan-Gled Up In You - matná středně hnědá.
  • Don't Turn A-Brown - matná tmavě hnědá, na swatchích vypadá prakticky černě.
Až na první jsou všechny odstíny dobře pigmentované s příjemnou konzistencí. Matné jsou klasicky trochu sušší, ale pořád hezky barví a nepráší. Jen jsem zkrátka čekala trochu větší barevnou škálu (tu fialovou), takže mi dost dlouho trvalo, než jsem se se stíny sžila a naučila se je používat. Jak asi víte, mám ráda výrazné barvičky, takže neutrální odstíny mě trochu nudí, do práce se ale hodí a i s těmito odstíny jde vykouzlit výrazné líčení.

Výdrž bohužel není tak dobrá, jak bych si přála, začnou se slévat po 6 - 8 hodinách a večer už na ně moc pěkný pohled není. Přičítám to jílu ve složení, protože oproti jiným stínům na mých mastných víčkách umí po slití vytvořit opravdové blátíčko. Možná by to ale zachránila lepší báze.





V krabičce naleznete vedle paletky i tuto kartičku s tipy na líčení. Jak vidíte, stíny rozhodně nejsou tak fialové jako na obrázcích na kartičce. Snažila jsem se vytvořit líčení podle návodu, ale zároveň jsem si ho přizpůsobovala svému stylu líčení a tvaru očí. Výsledek se teda obrázkům moc nepodobá.





Přijde mi, že všechny ty odstíny na mně vypadají skoro stejně, tak nějak bahnivě... špatné světelné podmínky tomu taky nepřidávají. Vlastní kombinace:



Ale třeba tohle líčení se mi už celkem líbí:

Na spodní waterline můžete vidět Catrice linkovač, který jsem zmiňovala v tomto nákupním článku.

Shrnutí: 
Jsem ráda, že jsem paletku sehnala, i když to nakonec není takové terno, jak jsem doufala. Produkty na tváře jsou perfektní, ale stíny mě nedokázaly nadchnout, navíc je mezi nimi jeden šílený nepodarek. Kdybych měla možnost koupit si další produkt od Tarte, určitě bych sáhla po tvářence. Naopak další paletku jejich očních stínů nepotřebuji. Specializují se na neutrální odstíny a limitovaných paletek mají opravdu hodně (viz řadu recenzí na Temptalii, pokud vás zajímají víc), na mně by ale asi všechny ty barvy vypadaly podobně. Navíc umí klamat vzhledem, takže jen na základě promo fotek bych ty stíny nekupovala, ani kdybych zbožňovala nude líčení. 

Dostupnost:
Tarte je americká značka, která se - pokud vím - oficiálně do Evropy vůbec nedováží, neseženete ji ani v Londýně. Myslím, že do Británie zasílá vybrané produkty akorát QVC, což se netýká této paletky, která je navíc z limitované edice. Já jsem do USA nejela a nemám tam ani nikoho známého. Nechtěla jsem si kvůli koupi ani zařizovat ebay účet, protože se mi jednak nechce řešit celníky, druhak důvěryhodnost prodejců a třeťak bych pak asi na ebay utrácela víc, než je zdrávo, když už bych si tam zařídila účet.

Odmítala jsem to ale vzdát a asi po dvou hodinách googlení jsem narazila na e-shop Rose's Beauty Store. Jde o bývalého ebay prodejce, který byl tak populární, že si založil vlastní stránky. Jde tedy o překupníky, takže počítejte s tím, že si hodně připlatíte. Paletka stojí v USA 38 dolarů, já jsem ji chtěla tak moc, že jsem za ni byla ochotná zaplatit 39 liber. (Tolik ale zhruba stojí i na ebay.) Tady však zboží posílají z Británie, takže už nemusíte nic platit českým celníkům, a převoz z USA do Británie i s proclením je v ceně. Poštovné je sice dalších myslím sedm liber, ve své facebook skupině ale mívají několikrát do roka promo kódy na poštovné zdarma a já zrovna jednu takovou akci vychytala, takže jsem poštovné neplatila.

Problém byl, že když jsem e-shop objevila, tak sice "doručoval do EU", ale to znamenalo do několika západních zemí EU jako jsou UK, Německo či Itálie. ČR se nepočítala. Když jsem ale majitelům e-shopu napsala, jestli by nezvážili i zasílání do ČR, do dvou týdnů to zařídili. Pokud vás tedy láká americká kosmetika, která u nás není k sehnání, a jste ochotné si připlatit, tohle je jedno z míst, kde ji seženete. Prakticky cokoli, o co si na jejich facebooku napíšete, pak na vaše přání zařadí do nabídky, navíc často pořádají různé soutěže. 

Sice se výhodnost této paletky prakticky dvojnásobnou cenou stírá, pořád si ale myslím, že za těch tehdy cca 1200 to nebyla špatná koupě. Jen sama tvářenka stojí v USA asi 500 korun, zbývá řekněme po dvou stovkách za rozjasňovač a bronzer (jsme na 900) a 50 korun na jeden oční stín. (V dolarech je to tedy fakt výhodná koupě.) 

V létě jsem pak stihla ještě jednu akci poštovné zdarma, ale o tom někdy příště.

Co na paletku říkáte? A byly byste ochotné zaplatit dvojnásobek za u nás nedostupnou kosmetiku?

P. S.: Jestli jsem přehlédla nějaký e-shop s normálními cenami, tak mi prosím pošlete odkaz do komentářů. Sice bych byla sama na sebe pěkně naštvaná, ale radši budu naštvaná, než abych o něčem nevěděla a dál platila zbytečně moc. Díky!

20 komentářů:

  1. To balení nemá chybu. Vzhledově vypadá moc hezky. Dokonce bych využila i všechny odstíny. Škoda, že už těch paletek mám, že je nemám kam dávat. Byla bych ochotna zaplatit dvojnásovek, kdybych ten produkt měla osvědčený a věděla bych, že mi vyhovuje. Jinak nejspíš ne. Koukám, že máš stejný tvar obočí jako já. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo nepodlehl momentálním trendům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si to příště asi taky dobře rozmyslím.

      Jaké jsou momentální trendy v obočí? Asi se neorientuju. :) Já myslela, že vede přirozené, a já mám zkrátka takovýhle tvar a hustotu, tak to jen trochu zvýrazňuju a trháním tvar moc neměním.

      Vymazat
  2. jej to je vtipný. mně taky moje tarte tvářenky voní jako bahno. takové trošku nahnilé/nakvašené... to bude asi tou amazonkou?

    jinak ten princeznovský bronzer mám doma taky... a jaktože ty v něm nemáš zlaté třpytky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlaté třpytky? :-o Co? To nemám... Naštěstí. (Třpytky na tvářích nemusím.) Byla jsem se kouknout na ten tvůj a to tedy koukám...

      No jsem ráda, že to neznamená, že mi obsah po cestě zkvasil. :D Nevypadal na to, tak jsem si lámala hlavu, čím to je.

      Vymazat
  3. Přesně pro tohle blogy miluju.. Paletka s nádherným obalem a značkou o níž jsem v životě neslyšela. Úžasně vypadá i náplň a návíc tvářenka, co vydrží. To zní jako můj splněný sen.. No prostě jsem se při čtení úplně nadchla. Tedy jen do odstavci o dostupnosti potažmo ceně. Já jsem totiž hrozný škrt a pomyšlení na to, že zaplatím vlastně zbytečně víc, by mi asi dost kazilo radost..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za to se omlouvám, že jsem to dala až na konec, já jsem si říkala, že kdybych tu anabázi popisovala hned na začátku, tak se to pak nikomu nebude chtít číst...

      Já když vím, že určitou věc jinak levněji vážně neseženu, tak víc dám, když mi za to stojí. Protože druhá varianta jet do USA je přece jen dražší. Obvykle si rozpočítám, kolik mě to vyjde na jednu věc/políčko v paletce, a pokud mi cena přijde přiměřená, tak mi nevadí, že jinde to mají ještě levnější.

      Samozřejmě tenhle přístup si můžu dovolit až teď, když mám stálou práci. Jako studentka bych na něj mohla zapomenout.

      Vymazat
  4. Ta paletka je krásná , prostě unikátní obal :) a tvářenka co vydrží se hodí vždycky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta tvářenka je na ní asi to nejlepší, nebýt jí, tak bych si asi trošku nadávala, že jsem se nechala zlákat právě tím krásným obalem. :)

      Vymazat
  5. Bože to vypadá tak nádherně.. To velké balení nemá chybu (teda jedině tu vůni). :D

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! A s americkou cenou ještě větší nádhera! Ale nevím, s jakým kurzem jsi počítala, ale já teď platila za libru skoro 37 korun, takže je cena víc, než 1200... Hrozně moc se mi líbí odstín té tvářenky, ale říkáš, že se nedá samostatně sehnat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já ji kupovala už někdy v létě a fakt mám pocit, že to víc nebylo, maximálně 1400... OK, tak jsem se koukla do historie PayPalu, bylo to 1400. Jsem mimo. :D

      Nedá, ale já si myslím, že budou mít určitě nějakou podobnou, odstínů mají hodně a dají se celkem snadno sehnat na ebay.

      Vymazat
  7. Tarte je moja vysnivana znacka.. legendarne paletky okuzlili aj mna.mam vyhliadnutu paletku liceniiek ale aj ocnych tienov.. uz len konecne dosetrit peniazky :) pekny clanok :)

    OdpovědětVymazat
  8. farebne sa mi celkom páči, no tá vôňa, asi by som z nej bola rovnako prekvapená:)

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za užitečný odkaz. Hledala jsem možnost, jak si koupit Hourglass a Tarte tvářenky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. :) Akorát jsou fakt dražší no. I když Hourglass jsem taky hledala a našla normální britské e-shopy (ne překupníky), kde měli taky dvakrát tak vysokou cenu oproti americké...

      Vymazat
  10. Taky ji mám. Světlý stín je méně pigmentový, ale žádná tragédie to není, barvu z něj dostanu. A přiznám se, že ten divný oder mi voní. :D
    Jinak jsem s paletkou spokojená. Dovezla mi ji dobrá duše, takže za americkou cenu fajn. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na cestování je fakt dobrá, když si pak člověk s sebou nemusí tahat x věcí. Akorát já se bojím, že bych ji na cestě ztratila nebo rozbila, takže ji mám spíš vystavenou na poličce. :D

      Vymazat