pátek 19. dubna 2019

Bonny & Buxom: 6 žen Jindřicha VIII. - valentýnská kolekce parfémů od Poesie Perfume

O parfémových olejích od Poesie Perfume jsem vám tu už jednou psala, když jsem recenzovala jejich Thornfield kolekci inspirovanou Janou Eyrovou. Jejich vůně se mi natolik zalíbily, že jsem si pořídila i set vzorků jejich letošní valentýnské kolekce inspirované 6 manželkami anglického krále Jindřicha VIII. Poesie Perfume se totiž rádi inspirují literaturou a historií. Kolekce Bonny & Buxom (název je odvozen od tehdejšího svatebního slibu "to be bonny and buxom in bed and at board") již byla stažena z prodeje, ale momentálně - po celý měsíc duben - u Poesie probíhá "reissue event", tedy prodejní akce, kdy si můžete objednat prakticky všechny vůně, jaké kdy vydali a pak stáhli z nabídky, jen se nedají objednat ve vzorcích (to si pište, že si doplním svou kolekci staženými vůněmi z Jany Eyrové a Pýchy a předsudku). U těchto vůní měla Joelle i historické informace s vysvětlením, jak těmto ženám vybrala odpovídající vůně, a protože mi přišly zajímavé, tak jsem je pro vás přeložila. Třeba se vám bude takové netradiční historické okénko na kosmetickém blogu líbit. :)




Taky jsem dostala dva vzorky zdarma z kolekce Fools in Love (Pýcha a předsudek), ale o té někdy jindy, až je budu mít všechny. :)



Granada


 Inspirována Kateřinou Aragonskou.

"Španělská kůže, skořicová dřívka a sušený hřebíček, pelargonie a neroli, opečená vanilka a fazole tonka."

Na kožené vůně moc nejsem, ale tahle je opravdu podle mého gusta. Docela jemná, smyslná a ženská, díky tomu, že je lehce kořeněná a nasládlá. Na kůži se příjemně rozvine. Oficiální popis ji  dobře vystihuje.


Inspirace:
"Historie skoro vymazala obraz Kateřiny jako krásné a milované mladé královny a její šťastný čas s Jindřichem po mnoha obtížných letech, kdy byla vtahována do sporů svých královských rodičů ve Španělsku a krále Jindřicha VII. Namísto toho ji známe jako ženu, kterou se Jindřich VIII. pokusil vymazat, aby se mohl oženit se svou novou láskou Annou Boleynovou a získal mužského dědice, jehož mu Kateřina zřejmě nebyla schopná dát i přes všechna svá těhotenství v průběhu jejich manželství.

Ale Kateřina se nenechala odstranit. Nestáhla se tiše do ústraní. Vlastně se nikdy nepřestala podepisovat "Královna Kateřina". Pojmenována po jejím osobním symbolu a městě, ve kterém strávila svá šťastná dětská léta, vůně Granada je jemná i silná, jako tato žena.

Vonná nóta španělské kůže je luxusní směs poddajné kůže a esencí, jež byly tradičně používány k jejímu vyčinění. Květiny jako pelargonie a neroli, koření, bylinky a dokonce ovoce byly používány v tomto koželužském procesu a voňavá kůže, která takto vznikla, byla využívána nejen k výrobě rukavic a bot, ale i k navonění písařských potřeb a oblečení. Naše interpretace začíná zprudka kořením a usychá do něčeho jemného, smyslného a trochu květinového. Pokud máte rádi kůži či starodávné vůně, určitě tuto vůni vyzkoušejte."



Falcon Rising


Inspirována Annou Boleynovou.

"Svůdná třešeň a smrtící hořká mandle, sytá vanilka s nádechem jemné mléčné čokolády, spálené dřevo."

Této vůně jsem se trochu obávala, protože "jedlé" čokoládové vůně moc nemusím. Nakonec mi ale přijde moc příjemná: vyzývavá, ale ne přeslazená. Třešeň vůbec nepůsobí uměle, jak tomu často ve vůních bývá, naopak velmi realisticky, jako byste ji nechali naležet v nějakém hořkém alkoholu (ale nebojte, žádná pálenka z toho cítit není a olej samozřejmě žádný alkohol neobsahuje). Vše zakončuje lehce připálený vonný ocásek, dodávající sladce ovocné vůni trochu té těžké kouřovosti.


Inspirace:
"Bouřlivý vztah Anny Boleynové a Jindřicha VIII. nám přinesl jednu z největších královen historie, Alžbětu I. Vášeň, která Jindřicha svedla k tomu, aby zvrátil staletí náboženské tradice a rozvedl se se svou letitou manželkou, se proměnila v hořkou nenávist za pouhé tři roky. Annin vzestup a pád jsou stejně tak fascinující jako tato dáma samotná. Její důvtip a sofistikovanost vypěstované u francouzského dvora byly součástí její přitažlivosti, stejně jako nezkrotná osobnost, jež vedla k jejímu pádu.

Je známo, že Annina bystrá povaha a osobní kouzlo dovedly Jindřicha k tomu, že ji uháněl tak dlouho, až se jí stal posedlý natolik, že si ji chtěl vzít. Poté, co ztratila jeho přízeň, ji její nepřátelé vykreslili jako zlou intrikující čarodějnici (dokonce jí přimysleli prst navíc!), ale ten příběh jsme už všichni slyšeli nesčetněkrát a není pochyb, že Anna byla obětí své doby. Její příběh nám ukazuje smutnou, ale poetickou pravdu, že naše nejsilnější stránky jsou zároveň našimi největšími slabostmi.

Vůně smrtelně hořké mandle a svůdných třešní spolu mají hodně společného, jde o perfektní metaforu neodolatelného, přesto toxického vztahu mezi Annou a Jindřichem. Dodali jsme další nótu, jež zvýrazňuje opulentní vanilkový lusk a nádech bohaté mléčné čokolády, a vše jsme zakončili dřevem spáleným horkostí vášně, jež hořela jasně a krátce a zanechala po sobě jen zkázu."


Crowned


Inspirována Janou Seymourovou.

"Čistá směs levandule, máty a grepu, načechrané proskurníky, královské santalové dřevo."

Podstatně lehčí a svěžejší vůně než dvě předchozí. Grep, máta a levandule spolu působí velmi osvěžujícím dojmem, po chvíli se rozleží v jemnou květinovku a nakonec santal vůni trochu uzemní a dodá jí přece jen kapku té královské vážnosti.


Inspirace:
"Upjatou a spořádanou Janu Seymourovou byste dnes stěží milovali, ale byla perfektní tudorovskou lady, jež dala Jindřichu VIII. to, po čem nejvíc toužil - mužského dědice. Svůj život odevzdala poporodní horečce jen 12 dní po chlapcově narození a žila navěky v Jindřichově vzpomínce jako jeho dokonalá královna.
Kdo může vinit Janu z toho, že se poučila z osudů svých předchůdkyní? Sloužila jako dvorní dáma Anny Boleynové a provdala se za Jindřicha pouhý jeden den po Annině popravě. Když poprvé a zároveň naposledy žádala krále o politickou výhodu, veřejně jí připomněl, kam takové pletichy dovedly Annu, a po zbytek svého času v roli královny hrála poslušnou ženušku, jež se nikdy nepletla do záležitostí státu. Jana nám připomíná, že rozvaha je lepší částí odvahy, a za tuto moudrost ji nemůžeme než obdivovat.
Janina vůně je jasná a svěží, se vzdušnou sladkostí. Je snadné představit si ty proskurníky rozkvétající krásnými květy, zasazené v zahradě vedle levandule a máty. Smíchaná se svěžím grepem a nádechem santalového dřeva, tato vůně si vás získá svou půvabnou jednoduchostí."


Golden Shield


Inspirována Annou Klevskou.

"Lahodný zelený čaj, citronová verbena, jiskřivá klementinka, luční med."

Další svěže zelená vůně, o které bych napoprvé ani neřekla, že je citrusová, spíš bych ji popsala jako ovocně květinovou. Ale ano, když se na složky pořádně zaměřím, citron i mandarinku v ní cítím, ale rozhodně nepůsobí tuctově díky příjemnému zelenému čaji a lučnímu kvítí, které vystupuje z medové složky. Tohle byla první vůně, kterou jsem ze setu vyzkoušela, a hned jsem si ji zamilovala, zvažuji koupi většího balení, dokud to jde.


Inspirace:
"Po smrti Jany Seymourové započalo pátrání po další ženě pro Jindřicha VIII. S ohledem na osudy jeho prvních tří manželek jeho reputace na evropských panovnických dvorech vedla mnoho královských dědiček k tomu, že váhaly uvažovat o něm jako o svém potenciálním muži. Na jeho žádost o ruku Christina Dánská údajně odvětila: "Kdybych měla dvě hlavy, klidně bych mu jednu dala."
Manželství s Annou coby princeznou německého vévodství mělo posílit spojenectví v opozici proti papežovi. Jindřicha přesvědčili k tomu, aby si Annu vzal, jeho rádcové a proslulý okouzlující portrét Anny od Hanse Holbeina. Avšak při osobním setkání Jindřich vykřikl: "Ta se mi nelíbí!" Očividně neviděl tu ironii v kritizováni Annina vzhledu, ačkoli byl jeho vlastní fyzický stav tehdy již groteskní. Se sňatkem přesto svolil z politických důvodů, ovšem toto manželství trvalo jen šest měsíců a nikdy nebylo konzumováno. Na rozdíl od Kateřiny Aragonské, Anna přijala Jindřichovy podmínky anulace, za což dostala štědré finanční vypořádání a status královy "sestry". Anna prožila šťastný a nezávislý život a přežila nejen Jindřicha, ale i jeho pět ostatních žen. 
Jasná a veselá, tato směs zeleného čaje a jiskrných citrusů si na nic nehraje. Mísí se s naší vůní lučního medu a tvoří svěží šťastnou vůni, jež vám zvedne náladu. Dokonalá pro dvorní slavnosti i sezení doma u vyšívání."


Rose Without Thorn


Inspirována Kateřinou Howardovou.

"Šťavnatá broskev, orosený hyacint, zelený vanilkový lusk, cedrové dřevo."

Kupujete si na jaře domů hyacinty? Máte rády jejich vůni? Pokud ano, tak je tohle parfém pro vás. Květinový akord hyacintu je zpočátku opravdu intenzivní. Po chvilce trochu odezní a ovocná složka začne vystrkovat růžky. Vanilka a cedr jsou spíše v pozadí a vůni prohřívají.


Inspirace:
"Ubohá Kateřina Howardová, ještě náctiletá, když si ji 50letý Jindřich vzal za svou pátou ženu, byla zcela nepřipravená pro svou roli. Její hvězdný vzestup u dvora byl prudce zastaven, když se zjistilo, že měla romantické aférky před vstupem do manželství a nebyla příliš diskrétní ani po něm.
Kateřina strávila své rané dospívání v domově své tolerantní babičky, kde se milostně zapletla s učitelem hudby a poté s jedním mladým šlechticem, jenž také patřil k domácnosti. Když u dvora upoutala Jindřichovo oko, měla v té době intimní vztah s Thomasem Culpeperem, dvořanem patřícím ke králově soukromé komoře.
Její lehkomyslné koketující mládí možná Jindřicha zprvu upoutalo, ale vedlo také k její záhubě. Ani její věk, ani vzdělání či osobnost jí neposkytly soudnost potřebnou pro roli královny, a co by u šlechtičny nižšího původu bylo pouze skandální, bylo v pozici Jindřichovy ženy velezradou. Kateřina byla stále náctiletá, když byla popravena za nevěru. Nebyla královnou ani dva roky.
Oddej se zábavě a zapomeň na důsledky s touto bujnou směsí šťavnaté broskve a zeleného hyacintu! Zde nejsou žádné trny (ani růže)."


Woman Triumphant


Inspirována Kateřinou Parrovou.

"Květ kosatce, vzácné pryskyřice, bílý oud, inkoust a staré knihy."

Opravdu nezvyklá, ale okouzlující a elegantní vůně. Připomíná mi starodávnou hradní knihovnu, kde cítíte staré knihy a pryskyřicemi mořený nábytek a kde uprostřed starožitného stolu stojí velká váza vonících kosatců. Můj popis vám může znít divně, ale tato vůně je překvapivě opravdu nositelná a příjemná. A docela uklidňující, taky ve mně evokuje něco, co jsem cítila u své babičky, aniž by působila zastarale a "babičkovsky", a trochu i vůni interiéru kostela.


Inspirace:
"Král, jenž se oženil s Kateřinou Parrovou, byl na hony vzdálený mladému 18letému muži, co si vzal za ženu Kateřinu Aragonskou. V 51 letech a s podlomeným zdravím byl často upoután na lůžko a ještě častěji mrzutý. (Pokud se jako mrzutý dá označit někdo, kdo vás může dát popravit.) Dvakrát ovdovělá a zamilovaná do jiného muže by si sama Jindřicha nevybrala, ale volba nebyla na ní. Její vznešený ústupek jeho touze a stejně tak vznešená navigace nebezpečnou dobou na tudorovském dvoře se dlouhodobě zapsaly do historie.
Vzdělaná, zbožná a diplomatická, Kateřina Parrová byla pravděpodobně Jindřichova nejúspěšnější manželka. Smířila ho s jeho dětmi a byla si obzvláště blízká s Alžbětou, které bylo v době jejich sňatku 11 let. Během čtyř let v pozici Alžbětiny nevlastní matky působila Kateřina krátce jako regentka, vyhnula se politickému útoku, jež ji málem dostal na popraviště, a napsala množství knih, to vše během toho, co udržovala svárlivého Jindřicha v co největší možné spokojenosti. V podstatě poskytla své nevlastní dceři mapu, jak se pohybovat po královském dvoře jako mocná žena. Nakonec se provdala z lásky jen pár měsíců po Jindřichově smrti, čímž způsobila dvorní skandál. Její kniha liturgií, za Jindřichova života považována za příliš politickou, byla publikována. Kateřinin život po Jindřichově smrti byl hodně šťastný, ale příliš krátký. Pouze rok a půl po své čtvrté a zároveň poslední svatbě porodila Kateřina své první dítě a zemřela několik dní poté na poporodní horečku, stejnou nemoc, jež připravila o život Janu Seymourovou a mnoho dalších žen té doby. Dokonce i po smrti poznamenala historii - její byl první královský protestantský pohřeb v anglických dějinách.
Inspirovány oduševnělostí Kateřiny Parrové, krásné tóny kosatce a bílého oudu jsou spojeny se vzácnými pryskyřicemi, jež představují její víru. Pod tím vším leží teplá, lehce vanilková vůně starých knih a tmavá černá vůně inkoustu. Perfektní pro ty, co mají rádi elegantní a neobvyklé vůně."
_______________________________________________

Celkově jsem z této kolekce nadšená, už dlouho se mi nestalo, že by se mi líbily úplně všechny vůně z určité řady. Nepohrdla bych plným balením žádné z nich, i když asi bych nejraději nosila Golden Shield, Crowned a Woman Triumphant.

To je pro dnešek vše. Snad se vám článek líbil, užijte si svátky! 

Žádné komentáře:

Okomentovat