sobota 14. března 2015

Kosmetické střípky III.: Zaostřeno na rty 2 (rtěnkově)

Na produkty na rty jsem v poslední době hodně zatížená. V minulém článku jsem psala o těch nertěnkových, ale přibylo mi i pěkných pár rtěnek. Naštěstí moje blogeritida není takového rozsahu, že bych potřebovala vyzkoušet každou novou řadu rtěnek, co se kde objeví, takže když už se po nějaké novince dívám, zpytuju svědomí, jestli doma nějaký podobný odstín už nemám. Rtěnku koupím, když je něčím odlišná od těch, co doma mám (a samozřejmě se mi musí líbit). Celkem mě štve, když se mi to nepodaří a až doma zjistím, že podobnou rtěnku již vlastním. Ledaže se ta nová liší třeba konzistencí, finišem, úrovní hydratace apod. V poslední době jsem tedy nakupovala trochu zvláštní odstíny, ale i nude, kterých jsem moc neměla, a v tomhle článku vám představím některé z nich.

Mimochodem pravidelně brousím kolem nových rtěnek Bourjois, ale všechny mi přijdou moc tuctové. Stejně tak jsem si už asi 4x swatchovala na ruku v Sephoře Nars Audacious rtěnky, ale žádná mi nepřišla odstínem natolik jedinečná a zajímavá, aby se mi za ni těch necelých 900 chtělo vypláznout, přitom textura a design se mi moc líbí...

Namísto toho jsem zabrousila do levnějších vod a pořídila si:
- rtěnku Catrice ze secesní limitky Viennart
- klikací rtěnku Dermacol Lip Seduction
- další tři odstíny mé oblíbené Yves Rocher Grand Rouge
- novou nude rtěnku od Essence
- červenou rtěnku v tužce Alverde

Poznámka ke všem následujícím (mini)recenzím: Pokud v nich nepíšu o výdrži, jsou to klasické dvě až tři hoďky bez většího jídla a pití. Stejně tak nezmiňuju-li vůni, tak je neutrální nebo žádná.


Třpytivá barva na rty Catrice z limitované edice Viennart, odstín C02 Klimt's Gentle Kiss:



  • Jakmile jsem tuto limitku v Rossmannu uviděla, věděla jsem, že z ní něco chci, protože ač nejsem žádný velký milovník umění, secesní styl se mi moc líbí a všechny produkty z této limitky měly nádherný design. Bohužel stojan už byl notně vybrakovaný, takže jsem si koupila jen zrcátko za 90 korun (na fotkách níže).
  • Naštěstí rtěnky ještě měli v Rossmann prodejně v Olympii, kam jsem měla naplánovanou cestu další den, takže nakonec jsem si jednu odnesla. :)
  • Design je fakt nádherný, bytelný, kovový, pevný, s květinových potiskem, který nevypadá, že by měl tendenci se odlupovat. Asi zatím nejhezší rtěnka za stovku, co jsem v drogériích viděla. Nevýhodou je, že se rtěnka snadno oťaplá a je dost těžká, ale já jí to ráda odpustím.
  • Voní jemně ovocně.
  • Konzistence je velmi zvláštní, proto asi v oficiálním názvu není "rtěnka" ale "barva". Je hooodně hydratační, po rtech klouže. Barva tedy není jednolitá a musí se s ní vyhrát; i když je sytá, máte pocit, že máte na rtech spíš balzám. Rty s ní vypadají "šťavnatě". Základ je malinová červená a jsou v ní zlaté třpytky. Spousta z vás asi třpytivé rtěnky nemusí, vím, že podle některých jsou "out", ale mně se líbí, navíc ty třpytky nejsou na rtěch cítit a ani nejsou moc vidět. Jen když si rtěnku trochu opotřebujete, tak víc vystoupí. A když si ji setřete, musíte si dát bacha, abyste si třpytky nerozmazaly mimo pusu. Což je trochu blbé, to uznávám.
  • S tím se pojí i výdrž - ta není nic moc. Nerozpíjí se, ale díky vysokému lesku a větší "mokrosti" při pití a jídle sleze hned dolů.
  • Odstíny jsou v nabídce tři, já mám ten prostřední. Světlejší C01 je broskový a o něco třpytivější, tmavší C03 je fialkový a třpytí se míň. Mimochodem plus má u mě název odstínu, obrazy Gustava Klimta se mi líbí. :)
  • Cena se pohybuje kolem té stokoruny, snad se dá ještě sehnat, já ji kupovala před necelým měsícem...
Doporučení: SPÍŠE ANO. Pokud vám třpytivost a menší výdrž nevadí, je to příjemná rtěnka v zajímavé barvě, navíc obal hezky vypadá.





Na ruce můžete vidět nerovnoměrnou konzistenci i zlaté třpytky...
...na rtech vypadá líp a třpytky skoro nejsou vidět.

Menší odbočka: nafotila jsem vám i zrcátko z této limitky, je moc pěkné.


Made in Korea...




Rtěnka Dermacol Lip Seduction, odstín 07:


  • Chtěla jsem vyzkoušet nějakou klasickou dermacolku a tahle se mi líbila designem i širokým výběrem nude odstínů. Vybrala jsem si studenou fialkovou sedmičku. Pro mě ale vyloženě nude není, spíš středně výrazná, foťák jako u všech fotek na rtech sežral trochu barvy. Některé odstíny jsou s perletí, tak bacha na to, pokud ji nemusíte. I když kdo by si koupil v drogérce rtěnku bez testeru, že ano...
  • Asi bych měla vysvětlit tu rozbitou špičku... no jestli vám přijde klikací mechanismus rtěnky úplně blbuvzdorný, tak evidentně není. Najde se dokonce i otitulovaný blbec (já), co ho nepochopí. Aneb klikla jsem, rtěnka trochu povyskočila z obalu, já opatrně ( = málo) za ten trčící konec zatáhla, takže jsem ji nevytáhla. Tak mě napadlo otočit ještě doprava, čímž jsem si rtěnku vytlačila do vršku, ládydádydá... a ještě jsem měla tu drzost zeptat se prodavačky, jestli mi na ni dají slevu, když je rozbitá, protože jsem si své pochybení uvědomila až doma. No radši se při koupi vždycky podívejte, jestli jsem tam před váma nebyla já a vaši rtěnku vám nerozbila.
  • Finiš rtěnky je spíš lesklý, snadno se roztírá, přestože má hutnou konzistenci. Na rtech je moc příjemná, rty jako by "objímá". Není vyloženě hydratační, ale rty před vysušením ochrání (aspoň ty moje).
  • Cena v e-shopu 149,- korun.
Doporučení: ANO. Příjemná rtěnka za příznivou cenu.








Rtěnka Yves Rocher Grand Rouge:

Pravidelné čtenářky vědí, že tuhle rtěnku mám moc ráda. Stačí kliknout dole na štítek "Yves Rocher", vyskočí na vás asi tak sedm dalších odstínů, co už mám. A během posledního půl roku mi přibyly kousky číslo osm, devět a deset. Tak vám je sem přihazuju, protože ty obrázky na oficiálním e-shopu jsou strašně zkreslující.

Ve zkratce tyto rtěnky skvěle kombinují hydrataci s plným krytím a standardní výdrží. Ve složení jsou přírodní pečující složky, výrobce o nich říká následující (a já to potvrzuji, že nepřehání):

"Rtěnka Grand Rouge obsahuje olej z kamélie - elixír, který vyhlazuje a regeneruje rty. Rty jsou po nanesení rtěnky rozjasněné a mají mladší vzhled. Naše rtěnky neobsahují karmín z červce, lanolin, minerální oleje ani složky živočišného původu."

V plné ceně stojí 325,- Kč, YR má ale prakticky pořád akce se slevami 30 - 40 %, třeba teď na e-shopu, takže není problém koupit je pod dvě stovky, stačí si jen počkat nebo někde ukořistit slevový kupón.

Doporučení: URČITĚ ANO. I když odstín od odstínu se vlastnosti trošičku liší, takže doporučuji dopředu vyzkoušet v obchodě.


Odstín Rose Halé: Sháněla jsem nude růžovou s neutrálním až teplým podtónem, aby se mi hodila k béžovo-hnědým šatům (jinak se oblékám dost studeně). Tahle byla ideální kandidát. Jak vidíte níže, na obrázku z e-shopu vypadá vyloženě hnědě (aspoň na mém monitoru), což skutečnosti moc neodpovídá. Oproti jiným GR rtěnkám má celkem výrazný lesk.






Odstín Mauve Pastel: Na e-shopu vypadá totálně studeně fialově, na štítku zespod rtěnky skoro až modře. To je úplně mimo. Ve skutečnosti je to studená fialkovo-růžová nude barva se zlatým mikro-shimmerem, který na rtech onu studenou barvu zneutralizuje a rty prozáří, takže vypadají fakt krásně. Můj "my lips but better" odstín. Bohužel její efekt je prakticky nevyfotitelný, navíc na fotkách vypadá světleji, takže vám její plnou krásu neukážu. :( Jo a shimmer na rtech necítíte, ale častým používáním vystoupí na povrchu rtěnky, takže její třecí ploška je trošku hrbolatá. Nic co by mi vadilo, hydratuje pořád stejně dobře, nedře ani neškrábe. Je to jedna z mých nejoblíbenějších a jednu dobu nejpoužívanějších rtěnek.






Odstín Rose Equivoque se dá přeložit jako "růže dvojsmyslná", což mi přijde velmi výstižné. Jde o asi nejzvláštnější odstín z celé řady. Základní barva je, řekla bych, vínová, ale má velmi výrazný metalický finiš, přičemž metalické částečky jsou měděné. Líbila se mi natolik, že se mi na ni nechtělo čekat a zaplatila jsem za ni plnou cenu. Na fotkách vypadá víc měděně a teple než ve skutečnosti, základ je ale víc do červeno-růžova, než se ukazuje na vyfocených rtech. Oproti jiným odstínům má trochu nižší výdrž, což je dáno její měkčí konzistencí.








Odbočka číslo dva: Jednou z Grand Rouge rtěnek, kterou prakticky vůbec nepoužívám, je Rose Eclatant - úplně svítivá fuchsiová jako ze zvýrazňovače, kterou jsem si objednala právě kvůli zkresleným obrázkům na e-shopu. Kdybych si ji vyzkoušela v obchodě, nikdy si ji nekoupím. Tohle je hodně umírněná fotka s vyžranou barvou:


No a tohle je jeden nezdařený Shiro lesk na rty na přání, o kterém jsem psala na konci tohoto článku.


A víte, jak vypadají tyhle dva pro mě samostatně nepoužitelné produkty dohromady? Takto:


Krásná hnědorůžová barva! Takže malý tip - nelíbí-li se vám nějaká rtěnka a nemáte ji komu dát, zkuste ji navrstvit s něčím jiným. :)


Dlouhotrvající rtěnka essence nude, odstín 05 Cool Nude:


  • Essence rtěnky jsem chtěla vyzkoušet delší dobu. Ano, dosud jsem žádnou neměla, přestože jsou fakt levné. Protože essence obecně nemusím a odstíny mi nepřišly moc zajímavé. Ale neměla jsem žádnou neutrální až teplejší béžovku a tahle do té kategorie přesně spadala, přestože je podle názvu studená. No nevím, za studenou považuji 03 Come Naturally. Nad tou jsem taky uvažovala, ale přišla mi moc podobná těm světlým fialkám výše.
  • Asi už chápu, proč jsou tyhle rtěnky oblíbené. Na low-end mají opravdu pěkné krytí i výdrž, příjemnou texturu, hezký umírněný design, nijak nesmrdí... no pokud mě zaujme ještě jiný odstín, ráda si pořídím další.
  • Cena 70 korun je vyloženě za hubičku.
Doporučení: URČITĚ ANO. Ale to vás asi nepřekvapí a pravděpodobně už nějakou její sestřičku doma máte.









Rtěnka v tužce alverde, odstín 30 Red:



  • Po její sestře v odstínu 10 Berry byla v blogosféře velká sháňka nějaký ten pátek zpátky, mně se tehdy podařilo ve výprodejovém košíčku jednu opatlanou sehnat a měla jsem z toho opravdu velkou radost, protože je fakt krásná. Dočíst jste se o ní mohly tady. No a asi před měsícem jsem našla ve stejném košíku tři červené tužky, které tam předtím rozhodně nebyly, jednu dokonce zcela netknutou! Asi našli v DMku nějaké skryté poslední zásoby či co. No nechte ji tam za tu cenu...
  • Věděla jsem, že se odstíny liší kvalitou, no tahle je naštěstí stejně super jako její růžová ségra. Sytá barva, nevysušuje, dlouho vydrží. Akorát Lady eS mi pak psala, že slyšela, že jsou v ní černé kousky. Tak jsem se pak pozorně dívala a ano, jsou v ní sem tam černá zrnka, ale na rtech jsou vidět, jen když je tam hledáte, a nejsou nijak cítit. Asi nějaká špatně rozmíchaná složka či co.
  • Podle mě je tohle pravá sněhurkovská červená, fakt nádherná, podobnou nemám. Všechny moje červené jsou buď víc do modra, nebo do oranžova.
  • Práce je s ní samozřejmě trochu složitější, protože nemá ostrou špičku a musí se strouhat. Taky trochu zvláštně voní, ale to prý byla norma u všech těchto tužek, je tak cítit i ta růžová. 
  • Ve výprodeji stála po druhé slevě 50 korun, původně byla tipuju za stovku.
Doporučení: ANO. Pokud se vám líbila růžová verze a nevadí vám výše uvedené nedostatky. A pokud máte rády výraznou červenou.




Řekly byste, že fotka vpravo dole je vyfocena po vypití velkého hrnku kafe? 

Vyzkoušely jste některou z těchto rtěnek? A preferujete přirozené nebo výrazné rty?


16 komentářů:

  1. Na tvuj blog jsem narazila az ted pri hledani dermacoli 16h a diky za recenze! Trochu jsem to tu projela a dost se v nazorech na kosmetiku shodneme :)
    YR jsem mela moc rada driv, mam od nich 4 odstiny, ale jak rikas - kazdy ma trochu jinou konzistenci a to me stve, jedna nude mi rty dokonce vysusuje a to me utvrdilo v jejich sbirani prestat.
    Osobne miluji pastelky od Revlon, maji pro me naaadherne barvy (obzvlaste doporucuji odstin Romantic) a na rtech preziji cely den. Stejne tak jsem si ted zamilovala jiz zmineny Dermacol 16h, ja jsem na ty drzaky :))
    Tesim se na dalsi prispevek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! :)
      Jejda, a která nude? Mně přijde, že většina rtěnek se v rámci odstínů liší kvalitou, ale možná jsem měla jen štěstí na ty nekonzistentní řady. :)
      Díky za tip, od Revlonu jsem ještě nic nezkoušela. :)

      Vymazat
  2. To o ciernych bodkach v cervenej Alverde ceruzke som Lady eS písala ja :) Akurat, ze ja som tych malych ciernych bodiek mala dost vela a boli viditelne aj volnym okom. Vyzeralo to uplne priserne, tak som ju vyhodila. Ale bolo mi to luto, pretoze odtien je naozaj krasny. Ked som sa v DMku pozerala, tak tie bodky obsahoval kazdy jeden cerveny kus. Pochopila by som par chybnych kusov, ale uplne vsetky?
    Dermacol mam doma v inom odtieni a mam ho velmi rada. Na Essence nude ruz mam zalusk, ale na Slovenku este nie su :( Catrice Viennart ruze maju nadrehne obaly aj pekne odtiene, ale neviem sa zmierit s tymi trblietkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že mi jich tam časem nepřibyde víc, takhle se používat dá, přišlo by mi škoda ji vyhodit. Essence se na Slovensko určitě dostane, tohle by měla být součást stálé nabídky. A ty třpytky v Catrice Viennart fakt nejsou moc vidět. :)

      Vymazat
  3. grand rouge su moje oblubene :) mam ich asi 6. sranda je, ze rose eclatant je moja uplne najoblubenejsia a dokonca uz ju mam druhy krat :) a rose hale pouzivam tiez, pre mna je to mlbb odtien. tie zvysne dva vyzeraju tiez velmi dobre ale asi by som ich nevyuzila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobré. :D Já neonové odstíny moc nemusím, i když asi na mně vyloženě blbě nevypadají. Ale mám pocit, že je neumím nosit.

      Vymazat
  4. Viennart má nádherné obaly! Já si koupila zrcátko, od té doby jsem ho sice nepoužila, ale jelikož žádné jiné nemám a fakt se mi líbilo, neodolala jsem :) Rtěnky mě kvůli třpytkám nechaly chladnou a nezkoušela jsem ani testery, ale tahle má pěkný odstín a podle fotek ne tak viditelné třpytky... Možná o ní pouvažuji, pokud by se objevila ve výprodejovém stojanu.
    Lip seduction od Dermacolu jsou hodně chválené a (opět) se mi líbí obaly, ale nedokážu si vybrat odstín, takže mám smůlu. Navíc s tím, jak mi rtěnky pomalu ubývají, je lepší je nehromadit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta tmavší měla ještě o něco míň třpytek, přitom úplně tmavá určitě nebude vzhledem ke konzistenci, tak ji klidně taky zkus. :) Upřímně já si těch třpytek všimla až doma. :D Ve výprodejovém stojanu asi nebude, v Brně mizely z regálů celkem rychle.
      Já už ani nepočítám s tím, že bych svoje rtěnky někdy spotřebovala...

      Vymazat
  5. Tohle mně, rtěnkovému maniakovi nedělej! Asi si teda taky zajdu pro tu Essence, doteď jsem žádnou neměla, ale tvému názoru věřím, že jí nechválíš jen protože je levná. Na to už jsem párkrát naletěla a pak mi ty věci co jsou sice levny ale hrozny, leží akorát doma...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe... :D No záleží, jak vysoká máš očekávání. A u těch nude odstínů se případné nedostatky snáz snesou, protože nejsou tak vidět. Tento odstín mi přišel vážně fajn a příjemný, za jiné neručím. :)

      Vymazat
  6. Ja mam rtenky radeji vyraznejsi, tmave ruzove, ale bohuzel je tolik neunosim. Na den rtenku nenosim, jen obcas, takze spise jen vecer. YR Grand rouge mam taky rada :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tmavší růžové mám taky ráda, jen nemusím neonově zářivé. :)

      Vymazat
  7. Nejvíce ze všech mě zaujala odstínem ta první od Catrice. Žádný podobný ještě nemám. Pak se mi pochopitelně líbí i ten Alverde, ale to už je na mě moc výrazná barva, která mi za prvé nesluší a za druhé ji ani nějak neumím sladit s ostatním líčením. Já mám zase všechny rtěnky v růžových odstínech. Přes malinové až po ty křiklavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas moc neumím nosit ty křiklavě růžové. :)

      Vymazat
  8. Haha, příběh s Dermacol rtěnkou je skvělý! :D s těmi novými NARS rtěnkami to mám stejně :-/ ale přínejmenším ušetříme. Alverde tužka mě dost překvapila, vypadá naprosto úžasně, a ty opěvované Essence jsem pořád nezkusila (už budu asi fakt poslední zaostalec), po tvé recenzi na ni snad vážně kouknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alverde tužka je super, akorát u ní jsou na nic sem tam ta černá zrníčka - viz komentář od Skalinky výše. Mně ovšem nějak moc neštvou, nejsou zas tak vidět.
      Na essence určitě koukni, za tu cenu jsou fajn. Alespoň teda ten jeden odstín, co mám já. Mám ale podezření, že tmavší odstíny by mohly zvýrazňovat vrásky.

      Vymazat