čtvrtek 19. února 2015

Péče o vlasy s Natura Siberica

Recenzí pečující kosmetiky tu v poslední době moc není. Je to tím, že vždycky jednou za čas udělám velký nákup věcí, co potřebuju a co mi vydrží několik měsíců. Nepotřebuju mít otevřené třeba tři denní krémy. Navíc se pak hůř poznávají účinky, když se péče často střídá. Takže recenze těch pár nových věcí, co mám, si vždycky šetřím, abych aspoň občas měla všechnu tu dekorativku čím proložit.

Jedním z oněch velkých nákupů byla objednávka produktů Natura Siberica. O každodenní péči o pleť jste se už mohli dočíst tady, na dnešek mám přichystanou recenzi vlasové péče, konkrétně dvou šampónů a živých vitaminů.




Protože mám díky svým silným vlasům po zadek velkou spotřebu šampónů, vždy hledám ty s co největším balením. Přírodní šampóny přitom zas tak levná záležitost nejsou, takže Natura Siberica je s objemem 400 ml za 200 korun ideálním kandidátem na mého oblíbeného výrobce. Poměr objem - cena - složení je hodně dobrý. Složení šampónů této značky totiž zatím nedoznalo (na rozdíl třeba od kondicionérů) negativních změn a stále se může chlubit bio certifikátem ICEA

U péče o vlasy jedu na přírodní vlně, nechci žádné silikony ani jiné zatěžující chemikálie. Natura Siberica nabízí celou škálu takových šampónů, já si nejprve vybrala ten "pro všechny typy vlasů". Mnohým to asi bude připadat jako "ten druh šampónu, co nic nedělá", jenže já vlastně ani pořádně nevím, jaký typ vlasů mám. Asi normální, mastící se ale už po dvou dnech? No zkrátka mně tohle přijde jako zlatá střední cesta na ozkoušení, jak moc výživné/vysušující šampóny určité značky jsou (varianta pro normální vlasy v nabídce nebyla). Šampón pro mastné vlasy může až moc vysušovat a paradoxně tak podpořit zvýšenou tvorbu mazu, varianta pro suché vlasy může vlasy vyživit až moc (= zatížit či zmastit rovnou). Proto volím napoprvé střed a pak můžu testovat, zda mi víc vyživující či naopak odmašťující verze bude vyhovovat líp. Teda to byla aspoň moje přednákupní teorie. :D
 

Šampón pro všechny typy vlasů - objem a výživa:


Co nám o něm řekne výrobce?
"Šampon pro všechny typy vlasů Natura Siberica poskytuje vlasům potřebnou péči a objem. Poškožené vlasy jsou zacelené a uhlazené. Výtažky z borovice zakrslé a plicníku o vlasy pečují, vyživují je a dodávají jim lesk.

Výtažky z borovice zakrslé jsou bohaté na aminokyseliny, které obnovují strukturu poškozených vlasů. Díky vitamínům A, B, C a E jsou vlasy chráněny před nepříznivými vnějšími vlivy, tak před chemickými barvami a horkem. Extrakt z plicníku v kombinaci s borovicí zakrslou chrání vlasy před ztrátou vlhkosti a dodává jim zdravý lesk.

Šampony Natura Siberica obsahují pouze rostlinné tenzidy a jsou bez obsahu silikonů, což je ve vlasové péči nesmírně důležité. Silikony totiž dokáží neprodyšně obalit vlasový kořínek, tudíž se k němu nemohou dostat živiny a prospěšné látky a vlas strádá. To ale není případ Šamponu pro všechny typy vlasů, který o ně bude intenzivně pečovat."
Kromě zmiňované borovice zakrslé a plicníku lékařského mě ve složení zaujaly ještě výtažky z borovice sibiřské, rakytníku řešetlákového, jedle sibiřské, večernice sibiřské, kruhatky sibiřské, dvouzubce trojdílného, mydlice lékařské, rmence sličného a ostropestřce mariánského.

Složení (vypsáno zde)
Šampón má mléčné žlutozelené zbarvení, trošku jako rozvířená bahnitá voda, i když konzistence je samozřejmě hustší. Připomíná mi mnoholičný lektvar z Harryho Pottera, ten se barvil do různých nevábných bahnitých odstínů. :D Já si vždycky šampón na cestování přelévám do prázdné lahve od Timotei Pure (aby nezabíral tolik místa, přestože originální láhev je velmi praktická se zaklapávacím víčkem), takže tady můžete vidět, jak vypadá:


Účinky:
  • Šampón hezky citrusovo-jehličnatě voní a velmi dobře pění, vlasy se mi s ním myly skoro stejně snadno jako s chemickými šampóny s umělými pěnidly.
  • Vlasy umyl důkladně, aniž by se dostavil "vrzavý" pocit.
  • Vlasy nevysušoval, ale ani se nedá říct, že by byl vyloženě vyživující. Zkrátka jsem po něm měla normální čistě umyté vlasy. Po celou dobu, co jsem jej používala, jsem nepoužívala kondicionér, vlasům to ale nijak neuškodilo.
  • Až na konci druhého dne se mi vlasy začínaly kolem uší viditelně mastit, předtím jsem s tím mívala problém třeba už druhý den v poledne, ba i ráno. Takže trošičku tu dobu mezi mytím prodloužil.
  • Nánosy na pokožce hlavy, se kterými bojuji, byly menší než s použitím chemických bezsilikonových šampónů a nestalo se mi, že by mě hlava začala svědit.
Celkově jsem tedy byla s šampónem velmi spokojená. K zakoupení je např. zde za 199,- Kč (400 ml).


Šampón pro mastné vlasy - objem a rovnováha:


"Šampon pro mastné vlasy Natura Siberica dodává zplihlým mastným vlasům objem, pečuje o vlasovou pokožku a stimuluje funkci mazových žláz. Díky výtažkům z borovice zakrslé a arktické maliny je o vlasy i vlasovou pokožku postaráno.

Obsažené aminokyseliny obnovují strukturu vlasů, uhlazují je a dodávají vlasům objem. Výtažky z arktických malin jsou bohaté na vitamín C, který obnovuje přirozenou rovnováhu vlasové pokožky a stimuluje funkci mazových žláz. Kombinace malin a borovice je výbornou péčí pro mastné vlasy."
Stejně jako předchozí šampón tento obsahuje výtažky z borovice zakrslé, borovice sibiřské, rakytníku řešetlákového, jedle sibiřské, ostropestřce mariánského, rmence sličného, mydlice lékařské, ale také z již zmíněných malin a dále z jeřábu ptačího, asijského řebříčku, kopřivy dvoudomé, dubu letního a omanu pravého.

Složení (vypsáno zde)

Tentokrát tu máme hezky zelenou barvu, jak z Rákosníčkova rybníčku:


Účinky:
  • Přijde mi, že voní víc citrusově a míň jehličnatě než ten předchozí. Pění fakt festovně, dokonce líp než mnoho drogérkových šampónů! To je u mě plus, pěnivost potřebuju, aby se šampón probojoval přes vlasy až na kůži.
  • Vlasy odmastí (nepřekvapivě) víc než verze pro všechny typy vlasů. I když vyloženě nevržou, je to tak na hraně.
  • Překvapivě mi ale přišlo, že s ním mám vlasy po umytí hebčí než s předchozím šampónem, jsou taky odlehčenější.
  • Bohužel se ale asi pokožka hlavy vážně snaží to větší odmaštění kompenzovat, takže se mi vlasy mastí opět na začátku/v půli druhého dne, ne až večer. Jo a zanášení pokožky se taky trochu zvýšilo.
Koupíte např. zde za 199,- Kč (400 ml).

Takže vlastně nevím, který z šampónů mi sedl víc. Každý měl svoje plusy a mínusy. Po prvním se mi míň mastily vlasy, po druhém jsem je měla čistší a hebčí s nutností umýt je dřív. No co dřív. Vlastně stejně jsem je umývala obden tak jako tak...

Příště asi zkusím nějakou víc vyživující variantu a uvidím, jestli uvidím rozdíl. V nabídce je varianta pro barvené a poškozené vlasy, dvě varianty pro citlivou pokožku, dvě pro suché vlasy a ještě jedna pro slabé a unavené vlasy. Asi si vypíšu ty bylinky, co jednotlivé verze obsahují (některé se opakují, ale vždycky má daný druh šampónu nějaké svoje specifické), a co bude znít nejzajímavěji, ozkouším. Samozřejmě mě ale lákají i jiné značky přírodních šampónů, třeba Urtekram a Desert Essence.


___________________________________________________

Živé vitamíny na tělo a vlasy:


Tohle jsem ke svému NS nákupu přihodila čistě jen proto, že to vypadalo zajímavě a hlavně hezky. Klidně se přiznám. :D Neměla jsem od vitamínů valná očekávání, dokonce jsem někde četla, že to nic nedělá.

Přitom dělat to má podle výrobce co?

"Živé vitamíny pro vlasy a tělo Natura Siberica dodávají dehydratované pokožce i vlasům okamžitou dávku výživy a hydratace. Extrakty z bylinek a bobulí bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty poskytnou pokožce celého těla vše potřebné, aby byla krásná a jemná.

Živé vitamíny intenzivně pečují o pokožku i vlasy díky svému unikátnímu snadno vstřebatelnému složení. Lehký gel obsahuje mikrogranule s účinnými látkami; ty se při kontaktu s teplou pokožkou rozpustí a okamžitě ji hydratují.

Extrakty z bobulovin jako je moruška severní a ostružina jsou bohaté na vitamín C. Ten pokožku obnovuje a zlepšuje její elasticitu. Regeneraci pokožky i vlasů má na starosti jerlín japonský a růže dahurica, které zároveň chrání před nepříznivými vnějšími vlivy. Díky tomuto na vitamíny bohatému složení bude vaše pokožka jemná, vyživená a zdravě vypadající.

Použití: Živé vitamíny aplikujte na čistou pokožku celého těla. Používejte samostatně, či pod váš oblíbený krém. Sprej můžete použít i k regeneraci suchých poškozených vlasů, kdy malé množství aplikujete do suchých či vlhkých vlasů. Používejte dle potřeby."
Ve složení najdeme mimo jiné extrakty z klanoprašky čínské, plicníku lékařského, asijského řebříčku, rozchodnice růžové, večernice sibiřské, borovice sibiřské, ostružiníku morušky, jerlínu japonského, rmence sličného, pelyňku černobýlu, šípkový, borůvkový a slunečnicový olej.

Foto složení nemám, takže tade vám ho nakopíruju rovnou z biooo.cz:
INCI: Aqua, Glycerin, Schizandra Chinensis Fruit Extract, Pulmonaria Officinalis Extract, Achillea Asiatica Extract, Rhodiola Rosea Root Extract, Hesperis Sibirica Flower Extract1), Pinus Sibirica Seed Oil Polyglyceryl-6 Esters2), Rosa Canina Fruit Oil3), Vaccinium Myrtillus Seed Oil, Rubus Chamaemorus Fruit Extract, Sophora Japonica Flower Extract, Helianthus Annuus Seed Oil, Anthemis Nobilis Flower Extract3), Artemisia Vulgaris Extract, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Retinyl Palmitate, Niacinamide, Xanthan Gum, Gellan Gum, Caprylyl/Capryl Wheat Bran/Straw Glycosides, Fusel Wheat Bran/Straw Glycosides, Polyglyceryl-5 Oleate, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Lactose, Cellulose, Iron Oxides, Hydroxypropyl Methylcellulose, Mica, Titanium Dioxide, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Alpha Isomethyl Ionone

1) Wild harvested Siberian plants organic extracts, 2) Pinus Siberica oil derivative, 3) Organic agriculture

Lahvička bohužel dlouho pěkná nezůstala, jak ji pořád převážím, tak se mi stříbrné logo ošoupalo. :( Jinak ale obsah vypadá opravdu pěkně, žlutooranžový gel (spíš jakoby polotekutá želatina) se zlatými třpytkami a pomerančovými v gelu se vznášejícími kuličkami.


Možné použití je dvojí:

a) na tělo:
  • Takhle jsem vitamíny nepoužívala. Přišlo mi to neekonomické, lahvičku o objemu 125 ml bych vypotřebovala hodně rychle. Přitom oproti tělovým máslům gel poskytne asi stěží lepší hydrataci. Nemám ani pocit, že by mé kůži chyběly nějaké výživné látky, takže tento způsob použití mě zkrátka nelákal.
  • Samozřejmě, aby se neřeklo, jsem vitamíny na sebe nastříkat zkusila. Okamžitě po rozetření se gel přeměnil na jemnou pěnu, která se hned vsákla. Hydratace byla průměrná, spíš jako nějaké tělové mléko. Kůže po něm hezky voněla, třpytky po rozetření vidět nebyly.
b) na vlasy:
  • Vitamíny jsem si koupila jako jakousi alternativní bezoplachovou péči o vlasy a v tomhle směru se mi osvědčily. Používám je vždy, když mám pocit, že by se vlasům hodila extra péče/hydratace navíc, když už tedy používám jen šampóny (žádný kondicionér či masku).
  • Trošku nezvyk je práce s pumpičkou. Čekala jsem na jejím konci rozprašovač, jenže ten zde není. Pumpička stříká silný soustředěný proud gelu, jako ze stříkací pistolky, takže použití ála sprej na vlasy možné není. Pumpnu si tedy vždycky tak třikrát do dlaně, gel v dlaních rozetřu a pak rukama vpracovávám do vlasů podobně jako tužidlo. Opakuji několikrát, aby se trocha dostala od kořínků po konečky. Vlasy promačkám rukama a pak ještě pročešu.
  • Poté mám vlasy krásně hebké a lesklé, navíc nádherně (květinově?) voní. Nemám pocit, že by jim chyběla jakákoli další péče.
  • Update: Tohle jsem zapomněla uvést - je to vážně spíš gel, ne olej, takže vlasy nezmastí a nezatěžuje. Nepřispívá tedy - aspoň u mě - k rychlejšímu mastění vlasů. Já mám ale silné vlasy, takže nevím, jak by působil na jemné.
Živé vitamíny seženete např. na biooo.cz za 229,- Kč. Při použití na vlasy vám 125 ml vydrží hodně dlouho (na fotkách vidíte spotřebu při použití 2x - 3x týdně cca od začátku roku.

Po rozetření na vás třpytky nezůstanou.

Používáte přírodní vlasovou péči? Vyzkoušely jste vlasovou kosmetiku Natura Siberica?

23 komentářů:

  1. Natura Siberica na velmi laka, no stale sa mi nepodarilo nieco si zadovazit. Zbucham to pri nejakej vacsej objednavke. Pacil by sa mi rakytnikovy sampon a peeling napriklad.;) Samponov mam tiez pomerne velku spotrebu a potrebujem ich casto striedat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rakytníkový peeling mám, plánuju ho otevřít příští týden. :) Ale rakytníková řada na vlasy mě neláká, protože ta už čistě přírodní není a jsou v ní silikony. Ale ty samozřejmě nevadí každému, slyšela jsem, že je fajn.

      Vymazat
  2. Už jsem delší dobu přemýšlela, že vyzkouším, ale po tvé recenzi nevím nevím. :) Sháním nějaký šampón, po kterém by vlasy vydržely hezké a nemastící se a stále jej nemůžu najít :(.
    Giveaway: laleitr.blogspot.cz/2015/02/giveaway-o-2-balicky-essence.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že žádný vyloženě zázračný šampón není. :( Že prostě každá to máme s vlasy jinak a šampónem dobu mezi mytím ovlivníme maximálně plus mínus o den. Slyšela jsem, že prodloužit ta doba jde třeba i na týden a dýl, když si člověk šampóny vlasy nemyje vůbec (namísto nich se používají různé prášky, soda), ale tam je prý tak třítýdenní doba, než si na to vlasy zvyknou a přestanou vypadat nepěkně, což mě moc neláká.

      Vymazat
  3. Narazila jsem na tvůj blog úplně náhodou a máš samé články na kosmetické produkty, které já vůbec neznám, což mě mile překvapilo :)
    FASHION & BEAUTY

    OdpovědětVymazat
  4. Ty obaly jsou prostě pecka. Nebejt tý parfemace, tak si to snad koupím jenom kvůli nim :-) Jinak pokud bys chtěla něco přírodního za dobrou cenu, tak za sebe můžu doporučit novou arganovou řadu od Alverde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi na parfemace citlivá? Tak to by ti ta parfemace asi vadila. :( V tomhle směru to složení není ideální. Díky za tip, zvažuju ozkoušet nějakou jejich masku. :)

      Vymazat
    2. Na syntetickou parfemaci mám kožní alergii, ale vadí mi jak v čem... například deodoranty mi nevadí, pleťové krémy ano... Hlavně v každém výrobku je parfemace jiná, takže nikdy nemůžu přesně říct, jestli mi bude vadit nebo ne. Ale ze zkušenosti byly nejhorší Ryor a Dermacol krémy.
      Z té arganové řady mi přijde šampón lepší, než kondicionér. Ale dohromady tvoří docela dobrou dvojici :-) Kdybys chtěla jen samotnou masku, tak nejlepší je asi ta s ibiškem.

      Vymazat
    3. Tak po té s ibiškem se mrknu. :)
      Šampónů bych se na tvém místě asi taky trochu bála, ale třeba ty vitaminy, když se dají jen do vlasů... jedině že by ti naskočila reakce na rukou. Ale tebe asi zaujaly spíš šampóny, že?

      Vymazat
    4. Ne nutně, já mám ráda i různé bezoplachové péče, protože mám vlasy sušší a vlnité, takže je většinou potřebuju po ránu zkrotit a uhladit :-) Bohužel když se to neoplachuje, tak se pak vlasy courají po krku a to mi taky někdy nedělá dobře, protože zejména v zimě mám kůži na krku dost citlivou. Ale jak jsem říkala, je to o tom to zkusit, protože mi i nemusí ta parfemace nutně vadit.

      Vymazat
  5. Ach jo, já budu zase urtácet :D Zrovna jsem strašně nešťastná z ovesného šamponu od Weledy a přemýším, co zkusit jiného a tohle vypadá naprosto skvěle - no jo, blbý krásný obaly :D Ale i složení je fajnové, i když já bych si asi vybrala nějakou variantu na poškozené vlasy. A ty minerály vypadají taky pěkně. Osobně bych se bála, že mi zmastí hodně vlasy, když je budu vtírat do pokožky u kořínků, ale jelikož o tom nic neříkáš, tak je možná také prubnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vitamíny nevtírám přímo do pokožku, jen do vlasů těsně nad kořínky, třeba kolem pěšinky. :) A to jsem zapomněla napsat, že mastné nejsou, takže vlasy nezatěžují. :) Je to vážně spíš gel.

      Vymazat
  6. Hm, ja teraz používam väčšinou syoss a olejček CHo(chi) ale mám v pláne kúpiť si žihľavový, beztak najlepší! Ale vďaka za tipy.
    Dijoun&Klaudi

    OdpovědětVymazat
  7. Teda, jsem ráda za to složení a ten první šampon mě hodně zaujal! U Natury Sibericy se složení občas bojím, protože v hodně recenzích jsem četla stížnosti, protože nejde přímo o přírodní značku, ve složení že prý jsou silikony atd.. Ale naštěstí vše co jsem od nich měla já bylo super (a přírodní). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo no, ale musí se vybírat opatrně. Některé jejich masky jsem viděla i na seznamech inspekce, že přesahují povolené množství nějaké konzervační látky. To už mě teda zaskočilo a docela zklamalo.

      Vymazat
  8. Tahle kosmetika je mi už delší dobu sympatická, ale pořád jsem nevěděla do čeho přesně jít....Velice mě zaujaly ty živé vitamíny, pokud si něco pořídím, tak určitě tohle:)
    Simushka in Bubblegum

    OdpovědětVymazat
  9. Od jiné značky už vlasovou péči nekupuji. Naprosto jsem si ji zamilovala hned na první umytí. Zatím každý šampón i kondicionér, který jsem od NS vyzkoušela mi sedl. Navíc miluji ty jejich vůně. Hlavně kondicionéru na poškozené vlasy. Živé vitaminy mě lákají. Chtěla bych vidět fotku tvých vlasů :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já si neumím vlasy upravit tak, aby na fotce vypadaly hezky. :D Přes den je nosím v copu, aby mi nezavazely.

      Vymazat
    2. Já je mám taky nejraději v copu nebo culíku, je to pohodlné a praktické. Jediné, co mě štve je to, že mi sluší jen rozpuštěné :/

      Vymazat
    3. Já s ním taky nejsem moc nádherná... přijde mi, že mi pak moc připlácává vlasy k hlavě.

      Vymazat
  10. Vitamíny na vlasy mě velmi zaujaly, používám olejíčky, ale ty mi vlasy docela umastí, takže toto by byla asi výborná alternativa.

    OdpovědětVymazat