sobota 7. února 2015

Moje největší nákupní faily za rok 2014

Tohle není článek o špatných výrobcích, ale o mých loňských špatných nákupních rozhodnutích. Někdy člověk při nákupu nedává dost pozor nebo nevynaloží nějakou tu snahu a čas navíc a pak to skončí nákupem zbytečnosti. 

Jako když jsem jela loni v červenci do Londýna a řekla si, že si přivezu všemi vychvalovaný korektor Maybelline Eye Eraser. Tenhle skvělý nápad ale měly asi všechny turistky, co do Londýna zavítaly, a v Boots se v regálu krčilo posledních pár kousků. A neměli testery. Místo, abych si zašla do jiného obchodu, tak jsem se to rozhodla risknout a koupit naslepo. Blbý nápad. Vybrala jsem si nejsvětlejší odstín, co tam měli, tj. odstín Nude, který vypadal, že odpovídá barvě mé pokožky v letních měsících. 






Tady můžete vidět přirovnání teď v zimě (s otevřením jsem čekala doposud, až vypotřebuju starý korektor). No řekněte, zas tak tmavě nevypadá, ne?


A tohle z něj vylezlo...


Ach jo... no stejně, nepřijde vám to jako nepoměr v odstínu? Chvíli jsem zvažovala, jestli se mi za tu dobu nezkazil, ale nemyslím si to.



Jinak houbička byla krásně měkká, neškrábala, líbilo se mi dávkování (točíte vrškem a ono to hezky mechanicky cvaká), konzistence na dotek byla příjemně krémová, hustá tak akorát, vypadalo to, že krytí je dobré, nijak nepříjemně nezapáchal... ale ten odstín je zkrátka úplně mimo. Najde se tu někdo, komu by sednul? Že bych ho předala dál. Mám ale pocit, že tohle snad nemůže sednout nikomu... Ještě že už jsem zapomněla, kolik mě to stálo liber, to by mě pak štvalo ještě víc.
_______________________________________________________

Další dva faily jsou z kategorie maska na vlasy. Nejsem zarytá zastánkyně přírodní kosmetiky, ale co se vlasovky týče, snažím se bojovat proti zanášení své vlasové pokožky přírodní kosmetikou bez silikonů a dalších chemikálií, které přispívají k vytváření takové té hnusné mastné vrstvičky u kořínků vlasů, co vám zůstává za nehty při jejich mytí (mám s tím problém jen já, nebo s ní taky bojujete?). Vysazení silikonů se mi celkem osvědčilo, vlasy mám zdravé a silné, keratiny a podobné výmysly nepotřebují, takže jsem chtěla přejít na ještě přírodnější péči bez SLS a dalších fujtajblů. Cenově dostupná kosmetika se zdála být Natura Siberica...

...to by ovšem před pár měsíci nesměli potajnu změnit složení. Bylo kolem toho na blozích celkem haló. No šampóny složení naštěstí nezměnily a certifikáty si udržely, ty používám a jsem s nimi spokojená. Když jsem je ale kupovala, chtěla jsem namísto silikonového kondicionéru přikoupit nějakou jinou péči. Tak jsem zvolila masku pro ochranu a regeneraci vlasů. Bohužel v ní byl silikon taky. Paní z e-shopu mě na to upozornila a nabídla mi i něco na výměnu, ale mě už se to nějak nechtělo řešit, tak jsem jí řekla, ať mi ji pošlou i tak. Prý to neměl být tak špatný a nerozložitelný silikon. 


Balení je opravdu krásné.

Když jsem ale ve složení viděla hned na začátku i quaternium, jakýsi sulfát a pak hned ten silikon, prostě jsem se nepřiměla tu masku ani rozbalit a otevřít. Co na tom, že je hned za nimi spousta úžasně znějících přírodních výtažků. Někomu silikony vyloženě pomáhají a přírodní péče o vlasy jim nevyhovuje, je možné, že by mi maska vážně udělala vlasy hezčí, ale když už jsem se bez těch silikonů a spol. obešla několik měsíců, tak se mi s nimi nechtělo znovu začínat, přestože mě maska stála skoro čtyři stovky. Takže mi teď stojí ve skříni...


V krabičkách krásy e-shopu biobeauty.sk jsem pak našla několikrát masku na vlasy s bahnem z Mrtvého moře od značky Mineral Beauty System. Tahle značka rozhodně přírodní není, zrovna tyto jednorázové masky však vypadaly složením celkem fajn, tak jsem si řekla, že je vyzkouším. Jo, na konci jsou nějaké parabeny, o jejich škodlivosti ale úplně přesvědčená nejsem, takže když v něčem nejsou, je to plus, ale když jo a ta věc ale skvěle funguje, tak je přežiju.


Složení je na poměry této značky fakt celkem pěkné:


A řeknu vám, že z účinků jsem byla nadšená! Na výrobku psali, že má čistit, stimulovat a zklidňovat pokožku hlavy a ta byla opravdu po použití krásné čistá, žádné usazeniny, zklidněná... vyloženě jsem cítila, že je spokojená. Vlasy byly u kořínků mnohem odlehčenější, takže se mi vlnily víc než obvykle, hezky voněly a byly hebké. A znovu se mi zamastily tak o den později než obvykle!

Takže asi chápete, že jsem hned začala žhavit internetové dráty a tuhle masku přihodila k objednávce tělového suflé Soaphoria a peelingu Natura Siberica. Teda usoudila jsem, že tohle je plné balení mnou vyzkoušené masky - jiná v nabídce nebyla, tahle měla stejný název, popis, na obrázku v e-shopu byly dvě verze balení, přičemž to starší bylo designově totožné s balením jednorázovým pytlíčkovým. 

Maska mi přišla v balení novém, což mi nevadilo, vypadalo hezky elegantně:



Radost mě ale hned přešla, jakmile jsem odlepila e-shopem přilepenou slovenskou popisku, abych se dostala ke složení:



Minerální olej, polyquaternium, dimethicone, parabeny pro jistotu hned čtyři... no chápete, že z mé radosti z nákupu po tomhle nic nezbylo.

Jo, uznávám, moje blbost. Jestli má e-shop biobeauty nějakou nevýhodu, tak je to nepublikování složení na stránkách produktů. Musíte se zeptat, zjistit si to jinde, nebo vám to musí být fuk. A já se samozřejmě nezeptala, jestli tahle maska má stejné složení jako ta pytlíčková, prostě jsem to předpokládala. A deset euro v čudu. :(

Chvíli jsem přemítala, jestli třeba i ta pytlíčková nemohla mít tohle složení a já se nepřipravuju tím, že tuhle masku nechci, o ten božský efekt. Pak jsem do ní ale nakoukla a všimla si, že je výrazně hnědší, takže asi zkrátka vážně změnili složení či co... no nevím, asi je jen otázkou času, kdy bude mít tohle složení i sašetková verze a mně se za jednorázovou masku utrácet nechce.

Znáte nějakou opravdu kvalitní masku na vlasy, která by byla vážně přírodní a stála do pěti set? Stojí za to vyzkoušet i nějakou levnější, třeba od Alverde?

A je tu někdo, komu chemická kosmetika na vlasy nevadí a měl by o masky zájem? Jestli ano, dala bych je do giveaway, vyhazovat je nechci. Ale zase pokud by se pak giveaway nikdo nezúčastnil, tak by bylo zbytečné ji pořádat.

Taky se Vám někdy stalo, že jste nebyly dost spotřebitelsky uvědomělé a opatrné a pak jste koupě litovaly? 

Řekněte mi, že v tom nejsem sama, ať se necítím tak blbě. :D


25 komentářů:

  1. Jasně, že v tom nejsi sama, já se snažím vyhýbám některým složkám, ale taky se mi podařilo koupit i zajíce v pytli. Občas nečtu, nepatram po složení důsledně.
    Teď jsem naštvaná, jelikož DM u nás omezilo prodej Alverde a Saloos a nahradili to v regálech Balea, kterou nemůžu ani dát na svoji kůži. Ach jo.
    Na vlasy se mi osvědčil místo masky Bio indický olej jasmínvý, lepší než všechny masky, ale zase je to díky zabalum náročnější. Masku člověk plácne a je to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? U nás v DM zase přestavěli regály a jeden, ve kterém byla všechna přírodní kosmetika, je teď poloviční, protože většinu rozmístili podle typu produktu všude po prodejně. Vlasovku mezi chemickou vlasovku, sprcháče taky mezi nepřírodní... nemůžu tam teď nic najít. Přitom to bylo tak krásně přehledné, když byla všechna přírodní kosmetika na jednom místě.

      Já se u olejů bojím, že mi zmastí vlasy. Myslela jsem, že jsou vhodné spíš na suché a poničené vlasy, ne?

      Vymazat
    2. Tak něco jsem našla, jak říkáš - zrovna třeba šampón mezi ostatními šampóny, ale část sortimentu jsem nedohledala a prý už ho nevedou.... :( Obecně se mi ta změna nelíbí.
      Jinak já mám vlasy opravdu jemné, takže nesnesu hned tak nějaké zatížení či mastnotu,ale ty indické oleje se správně používají vlastně jako "gel na vlasy" do drdolů - indky to mají během dne normálně ve vlasech, pro evropské vlasy to ale není (navíc asi by lidi na ulici koukali :D , takže já to večer vetřu do celé délky i vlaskové pokožky, spím na osušce a ráno umyju. Stačí tak 1x týdně. Efekt jsem viděla jako u ničeho. Sice je s tím "drbkání" jako obecně s přírodní kosmetikou, není to ten super uživatelský komfort, ale výsledky jsou. Vlasy silné, zdravé, lesklé, méně padají. Stav se zlepšuje a přitom normální běžnou úpravu (když je ráno myju atd.) to neovlivní, žádné více mastné, těžké, apd. vlasy se nekonají...

      Vymazat
    3. Fakt? :-o Co vyřadili?
      Tak to pak jo, to zní jako zajímavá a účinná procedura. :)

      Vymazat
  2. Ježiš! Ten korektor jsem si chtěla objednat! :-O Viděla jsem ho u Petry Lovely Hair a moc se mi líbil, ale měla ho v odstínu Fair nebo Light, teď přesně nevím.
    Mně třeba silikony v maskách na vlasy až tak nevadí, dávám je jen do délek a důkladně je vymývám. Masky bych ráda zkusila, obzvlášť tu Natura Siberica. A určitě bych Ti doporučila kúru na lámavé vlasy od Alverde s citronem a meruňku, sama vlastně už víc jak půl roku jinou nepoužívám, je skvělá. :-)
    A neboj, i když se pořád snažím si nákupy dobře promýšlet, občas se stane, že koupím věc, co je s prominutím úplně na ho*no. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl asi Fair, ten jsem si našla teďka na netu a asi bude fakt světlý. V tom Bootsu ho ale neměli, tenhle tam byl nejsvětlejší a mně v regálu přišel světlý dost...
      Když ta maska od MBS se právě má dávat na pokožku, protože je čistící, a ty sašetky na ni vážně skvěle působily. A jeden z důvodů, proč sháním masku, je, že teď používám jen šampóny a mám trochu obavy, že si pokožku vysuším. Takže hledám něco vhodného i na ni, nejen do délek.
      Díky za tip na tu kúru. :)
      Jsem ráda, že v tom nejsem sama. Ne všechno člověku sedne, ale když si za to můžu sama svou nepozorností, tak mě to extra štve. :D

      Vymazat
  3. Co je vlastne to quaternium ked Ti vadi v zlozeni? Tuto zlozku som este nikde nezaregistrovala.
    /kaviareň/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patří mezi kvartérní amoniové soli, je jich spousta druhů (číslovaných), používají se např. jako dezinfekční látky, tenzidy, antistatická činidla a kondicionéry. Mohou dráždit pokožku, já se jim ale vyhýbám hlavně z toho důvodu, že jsou jednou z těch sloučenin, co vytváří na pokožce souvislý neprodyšný film, takže přispívají k tomu zanášení, se kterým mám problém. Kdysi jsem o nich četla např. na blogu Plum Foolery, ale na ten už se nedostanu. Vypsané jsou na stránkách slozenikosmetiky.cz.

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved aj za typ na dobru stranku. Zatial som ju nepoznala.

      Vymazat
  4. A myslim, ze kludne mozes dat vyrobky do giveaway. Podla mna, velmi malo ludi riesi zlozenie.

    OdpovědětVymazat
  5. Korektor mám, ale asi v tom najbledšom odtieni, ktorý ale podľa mňa nie je vhodný pre veľmi svetlú pleť. Ja som si ho kúpila v Taliansku a tam mali vždy odtiene zoradené od najtmavších, tak som si hviezda najprv tiež tmavý kúpila a potom ho bola vymeniť..:)
    filozofiaženskejkrásy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobré. :D Asi počítali, že všechny ženy tam budou opálené a snědé, a tak ty světlé nepotřebují. :) No hlavně že ti ho pak vyměnili, to by u nás asi nehrozilo...

      Vymazat
  6. ten korektor jsem kupovala v Německu a měli dva odstíny 01 a 03 (+ ještě nějaké slovo, asi fair a nude, ale nechci kecat) - hádej, který je světlejší? :D Maybelline s tím má obecně nějaký problém, u Fit Me to měli taky úplně dementně číslované... každopádně stejně není nic moc, moc nekryje a je takový pudrózní :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten můj číslovaný není. :( Když se tak ptáš, tak tipnu 03? :D
      Fakt? Já na něj slyšela samou chválu, tak to mě překvapuje... :(

      Vymazat
    2. taky jsem čekala, že to bude pecka, ale už tak dva měsíce jsem ho nepoužila a ani nevím, kde je :D ale dohledala jsem si fotku, 03 Fair. ale jako odstín je dobrý, jen jsem taky nejdřív automaticky chňapla 01, až pak koukám, že je nějaká žlutá v té tubě...

      Vymazat
    3. Joo, trefa. :D
      Tak to se asi mrknu po nějakém jiném, včera jsem četla pochvalnou recenzi na jeden od NYXu.

      Vymazat
  7. Hehe, s tím složením si to Natura SIberica trochu podělala :-) Já jsem jí dřív chtěla fakt hodně vyzkoušet (už jen proto, že má fakt pěkné obaly), ale když koumu to složení v poslední době... Hlavně taky používám jen pečující kosmetiu bez syntetické parfemace a to tuším měla Natura Siberica ve složení i v době své největší slávy.
    Co se týče silikovových produktů na vlasy, tak v šampónech je nechci vůbec, v kondicionéru taky ne. V masce bych je možná snesla, ale hodně bych se kroutila. Kde mi ale nevadí, tak v bezoplachové péči na vlasy - takové ty uhlazující mléka a oleje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, jak je to s parfemací nevím, ta mi nevadí.
      Já si radši silikony nedávám na vlasy vůbec, protože vymýt jdou prej jedině sulfátama...

      Vymazat
  8. Ty jo, koukám jako puk. Jako u Natury Sibericy se nedivím ničemu, a tak nějak mě ta značka přestala bavit. Ale u Mineral beauty system by mě to pěkně naštvalo. Je fakt, že se snažím nenakupovat věci u kterých neznám složení, ale občas to taky udělám, takže chápu tvé rozhořčení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě Mineral Beauty System je obvykle pěkná chemka, jen s přídavkem zajímavých mrtvomořských složek... ale tahle maska vypadala vážně fajn, takže mě to mrzí.

      Vymazat
  9. Ten korektor je teda mega škoda, ten odstín se vůbec nezdá.. škoda peněz no :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo no... měla jsem se radši podívat v jiné drogerce. :D

      Vymazat
  10. Ahoj,
    já na složení nekoukám, takže bych byla GA nadšená. Korektor by mě celkem dost naštval, pořád hledám ty nejsvětlejší odstíny...

    OdpovědětVymazat
  11. Mě nevadí nepřírodní péče o vlasy, s přírodními výrobky mám špatné zkušenosti, vlsay mi většinou plihnou a hodně rychle se mastí...

    OdpovědětVymazat